Fijnstof en herrie vergroten het risico op een hartinfarct

Bron: Flickr, brizzle born and bred

Bron: Flickr, brizzle born and bred

Nachtelijke herrie en fijnstof doen de hoofd- en kransslagaders sneller verkalken en verharden. Dit blijkt uit onderzoek van het Duitse Hartcentrum in Essen. Vooral nachtelijke herrie en het inademen van uitzonderlijk kleine stofdeeltjes tot 2, 5 micrometer zijn de boosdoeners zei cardioloog Kälsch tijdens een cardiologiecongres eind april in Rome, als eerste uitslag van het onderzoek.
“Deze twee vormen van verkeersbelasting helpen verklaren waarom mensen die dichtbij drukke verkeerswegen wonen hier sneller last van krijgen. Cardiologen die het risico voor hart- en vaatziekten berekenen, moeten dit meenemen in hun berekeningen naast al lang bekende factoren zoals roken, overgewicht en hoge bloeddruk. Deze factoren worden nog te weinig meegenomen volgens Kälsch.

Betere voorspelling

Het onderzoek is al tien jaar geleden begonnen in Essen met meer dan 4800 deelnemers in drie steden in het Ruhrgebied: Essen, Mülheim en Bochum. Het doel was, een accurater methode te ontwikkelen om hartinfarcten te voorspellen.

Kälsch en zijn medewerkers vergeleken inwendige foto’s van deelnemers boven de zestig, met gegevens uit fijnstofanalyses en geluidsmetingen in hun woonplaats. Ook sociaal-economische gegevens en al bekende factoren die de gezondheid beïnvloeden werden meegenomen. Kälsch: “Wij konden laten zien, dat de verkeersdruk op de wegen onafhankelijk van de andere factoren, de kans op aderverkalking al doet stijgen.” Arteriosclerose is het verkalken, eigenlijk: verharden, van bloedvaten. Aderverkalking geldt als graadmeter voor het risico op hartinfarcten en slagaderlijke bloedingen. De volledige onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Bron: Die Presse

(Dit bericht werd op 26 april 2013 ook geplaatst op hetkanWel.net)

Lees ook

Van hete cabines en een koude plons

Vergeven is goed voor je hart

Filosoof helpt achterstandskinderen met judo en tuinieren

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Fijnstof en herrie vergroten het risico op een hartinfarct

  1. natuurfreak zegt:

    Boeiend maar met alle dagen tegenstrijdige berichten over alles en nog wat kan men best daar niet blijven aan denken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.