Vier vragen die meer rust zullen brengen in je leven

Rust. Bron: Flickr, Torsten Reuschling

Rust. Bron: Flickr, Torsten Reuschling

(Door Frank Flippo)

Op een recent congres in Singapore over ‘trends van de toekomst en globale mobiliteit’ bleek de  belangrijkste trend juist ‘genieten van stilte’. Hoe hectischer de tijd en hoe sneller de digitale snelweg, hoe sterker de drang naar onthaasting. Ook zo moe van de rat race? Voor iedereen die wil onthaasten: vier vragen om aan jezelf te stellen. Wie de antwoorden kan vinden, doet al een stapje op de rustige weg terug naar wie je werkelijk bent.

Einde aan het informatie-bombardement

Een van de nieuwste trends heet: een internet-sabbatical met behulp van ‘freedomsoftware.’ Deze software bevrijdt je van de afleidingen van de digitale wereld door tijdelijk je internettoegang te blokkeren, naar behoefte een uur, een middag of een hele dag. De kern van deze trend luidt: het permanente informatiebombardement weigeren. Misschien nog rustgevender is een weekendje wegvluchten naar een geïsoleerd klooster of plattelandshotel, uitgekozen op gebrek aan televisie, internet en telefonische bereikbaarheid. Dan kun je dingen op een rijtje zetten, ideeën verzinnen, herbronnen en je creativiteit hervinden.

De Zwitserse trendsetter Rolf Dobelli deed zoiets, maar nog drastischer. Hij zegde kranten en tijdschriften op, deed radio en tv de deur uit en wiste de nieuwsapps van zijn iPhone. Hij schreef er een bestseller over, de ‘Kunst van het doordachte handelen’. Een citaat: ‘De eerste weken was ik voortdurend bang dingen te missen.’ Maar Dobelli hield vol. Hij ontdekte hoe verstorend indringend nieuws werkt, en dit terwijl het meeste ervan irrelevant is. Zijn vrije tijd vult hij tegenwoordig met boeken, achtergrondverhalen en converseren met (niet-Facebook!)vrienden. Drie jaar later vindt hij dat  hij helderder is gaan denken, waardevoller inzichten heeft, besluitvaardiger is en meer tijd lijkt te hebben. Zijn vermogen tot genieten is sterk toegenomen. Nooit meer bekruipt hem het gevoel iets te missen zonder krant, tv en internet.

Volgens Dobelli kunnen een paar ingelaste wellness-uurtjes nooit de rust bieden die je nodig hebt. Die vind je pas als je structureel tijd inruimt voor dingen die wezenlijk voor je zijn. Verandering begint ook met erkennen dat je niet faalt als je te weinig tijd hebt. Iedereen lijdt immers aan tijdnood. Mensen willen ‘zo veel mogelijk doen’ voor het leven op is: de tijdsdruk die zich aan je opdringt, wordt op die manier deel van je hele wezen. Toch is die ontwikkeling ook om te keren.

Geïnspireerd door Dobelli, vier vragen die je aan jezelf kunt stellen om echt tot rust te komen:

1. Wat houdt je tegen in het proces van rustig worden?

Word je bewust van de onrust binnen je en buiten je. Ontdek wat je tegenhoudt in het kalmeren. Geleidelijk ontdek je dat innerlijke rust los staat van het aantal uren vrije tijd of werk en dat het veel meer een kwestie is van levenshouding. Lukt het tot jezelf te komen, en tevreden te zijn zonder een hele waslijst aan onvervulde wensen op de achtergrond?

2. Kun je 1 ding vinden om je zonder voorbehoud aan te wijden?

Voor de een is dat hardlopen, voor de ander tuinieren, of popconcerten bezoeken, of creatief werk, of kinderen vermaken. Kinderen zijn een goede spiegel. Zij beoordelen dingen niet op nut of op hoe goed het werkt, maar voeren dingen uit gewoon omdat ze er zin in hebben.

3. Wie zijn je gelijkgezinden?

Niets ontspant meer als samen zijn bij mensen die zich graag bij jou ontspannen. Dat zijn mensen met wie je verbondenheid voelt. Met hen kun je de algemene haast en de eeuwigdurende versnelling weerstaan en met hen kun je rust en ruimte bevechten en de angst bezweren dat je misschien dingen mist.

4. Op welk moment in een drukke tijd is het eigenlijk genoeg geweest?

Dus op welke momenten in een dag ga je jezelf even rust gunnen? Rust is niet iets wat vanzelf komt of wat zichzelf instelt. Het is iets wat je met liefde moet koesteren, wil het deel worden van je persoonlijkheid.

Bron: Die Zeit

(Dit bericht werd op 28 december ook geplaatst op hetkanWel.net)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.