7 voedseltips die voorkomen dat je instort tijdens de kerstvakantie

Sint  Janskruid. Bron: Flickr, crabchick

Sint Janskruid. Bron: Flickr, crabchick

Heb je het wel eens meegemaakt? Je beleeft drukke herfstmaanden. Vervolgens is het  rennen geblazen met de kerstinkopen. Er moeten cadeaus worden gehaald, er moet gekookt worden voor de hele familie. Vaak betekent dat dikke stress. Vervolgens breekt het grote eten aan, met meer voedsel dan goed voor je is.  Aanvaringen met familie kunnen zomaar gebeuren. En als je dan eindelijk na alles mag ontspannen, lig je met griep naast de kerstboom. Het hoeft allemaal niet zo te lopen. Voedsel kan ziek maken, maar het kan ook je beste medicijn zijn. Met dit eten kom je weer in de gezonde stemming en schud je de vakantiestress gemakkelijker van je af.

1.Volle zuivel

Volle zuivel voorkomt een te laag bloedsuikerpeil tijdens de Kerstinkopen.  Word je wat licht in het hoofd tijdens het vele shoppen. dan zou je instinctief kunnen grijpen naar een energiedrankje. Maar als je dat doet, solliciteer je  op termijn naar een nog diepere instorting. Frisdrankjes en energiedrankjes bevatten vooral lege calorieën. Daardoor geven ze geen vol gevoel en grijp je al snel naar meer eten.  Beter kun je een bakje volle yoghurt nemen of een flink glas volle melk. Deze zuivel bevat ongeveer evenveel suiker als een appel.  Het vetprofiel  in de volle zuivel geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je er even tegen kunt.

2.Boerenkool  

Voorkom met boerenkool dat mensen zich oeverloos‘volvreten’  Boerenkool is arm aan calorieën maar doordat het stampvol vezels zit, geeft het langer een vol gevoel. Zo voorkomt boerenkool dat je valt voor zware desserts en andere dikmakers. Verder is boerenkool van alle groenten op aarde misschien wel het rijkst aan voedingsmiddelen. Tenslotte: boerenkool. snijbiet en knolgewassen zoals wortel, pastinaak en rammenas zijn rijk aan foliumzuur.  Dit zorgt ervoor dat de neurotransmitters in je brein blij blijven.

3.Thee van Sint Janskruid

Sint Janskruid is een van de meest onderzochte en effectieve antidepressiva onder de planten. Dit kruid bevat actieve bestanddelen die de vakantieblues aan stukken kunnen blazen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: Sint Janskruid gaat niet goed samen met anti-depressie pillen. Ook kan thee van Sint Janskruid de werking verminderen van ‘de pil’.  Beter kun je het combineren met voedsel rijk aan vitamine E zoals amandelen. Het bijkomend voordeel van zo’n combinatie is dat ook vitamine E de goede stemming bevordert.

4.Citroenmakronen

Voorkom dat je  voortdurend naar de desserttafel wil lopen. Wie zich helemaal laat gaan met taart, zoete koek en ander kerstgebak, loopt het risico een overmaat aan lege calorieën binnen te krijgen. Verder is het dan wachten op gewichtstoename, ontstekingen en slechte stemmingen.  Stil de zoete trek liever met zelfgemaakte citroenmacaronen.  Bereid de koekjes  met ‘kip in de wei’ eieren, want die bevatten heilzame omega-3 vetzuren. Bak ze met goed vet dat niet aanzet, zoals kokosolie. Zo krijg je een totaal ander voedingsprofiel dan wat je tegenkomt in de gesuikerde koekjes en hapjes die rond deze tijd overal verkrijgbaar zijn.

5.Pure chocola

Neem om tijdens de laatste kerstinkopen mentaal wakker te blijven een flinke hap biologische chocola of een kop zwarte koffie. Koffie en chocola bevorderen de gezondheid van bloedvaten in de hersenen. Dus haal diep adem en laat die hotelcake met geconfijte vruchtjes voor wat hij is.

6.Biefstuk

Verwerk biefstuk in je maaltijd, dan verhoog je het peil van stemmingsverbeterende B-12 vitamines.  B12 is een noodzakelijk ingrediënt voor een stabiel humeur. Gebrek eraan maakt mensen snel geïrriteerd en kan zelfs leiden tot depressie. Kies voor de hoogste voedingswaarde in je eten  en kies voor vlees van koeien die in de wei hebben gestaan.

7. Makreel

Stemmingen die als een jojo op en neer gaan zijn heel normaal  tijdens de kersvakantie. Vriendelijke familiebijeenkomsten kunnen hierdoor veranderen in een afgang. Voorkom dit door vette vis aan te bieden zoals makreel. Vette vis stabilizeert de stemming dankzij vitamine D en omega-3 vetten die de hersenen verzorgen. Kies als het even kan voor wilde makreel uit de Atlantische Oceaan. Zo voorkom je dat je te veel kwik binnen krijgt. Als je niet houdt van de smaak van makreel, verwerk er dan wat verse gember in om het vissige van de smaak wat te verdoezelen. Of neem anders wilde zalm of sardientjes.

Bron: Rodale

(Dit bericht werd op 21 december ook geplaatst op hetkanWel.net)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 voedseltips die voorkomen dat je instort tijdens de kerstvakantie

  1. natuurfreak zegt:

    Daar zal ik zeker rekening mee houden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.