Natuurlijke bevalling geeft meer kans op slimme baby

(Door Frank Flippo)

Baby’s die natuurlijk, dus via de vagina ter wereld komen, krijgen een hoger IQ dan vergelijkbare baby’s die komen via de keizersnede. Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Yale-universiteit bij pasgeboren muisjes wijst in die richting. Bij een natuurlijke bevalling maken de hersenen meer UCP2 aan. UCP2 is een eiwit dat de ontwikkeling van intelligentie bevordert. Onderzoeker Tamas Horvath in het tijdschrift PLoS ONE: ‘Mogelijk speelt UCP2 een beslissende rol bij de ontwikkeling van hersenstructuren en daaraan verbonden gedragspatronen.’

Eiwit maakt moedermelk verteerbaar

Het eiwit UCP2 zorgt dat vetten uit moedermelk de lichaamscellen kunnen voeden in onder andere de hersenen. Een natuurlijke bevalling schept meer UCP2 en bereidt een kind dus beter voor op borstvoeding. UCP2 is geconcentreerd in de hippocampus, een hersendeel dat de ontwikkeling bepaalt van het voor de intelligentie zo belangrijke korte- en langetermijngeheugen. ‘Keizersnede’- muizen maken minder UCP2 aan en vertonen later duidelijk minder intelligent gedrag.

Keizersnee steeds populairder

Tamas Horvath: ‘Een keizersnee kan de ontwikkeling van menselijke babyhersenen blijvend beïnvloeden. Als het UCP2 in de hippocampus zijn werk niet kan doen, kunnen de hersenen zich onvoldoende differentiëren en dat uit zich later in gedrag.“ Intussen laten steeds meer vrouwen hun kind via de keizersnede ter wereld komen, ook zonder medische noodzaak. Veel vrouwen zien op tegen de pijn van een bevalling, of willen hun lichaam sparen. Volgens de critici dragen slanke vrouwelijke supersterren bij aan deze stijging in populariteit.

Bronnen: Daily Mail, News Yale University

Dit bericht werd eerder geplaatst op de website hetkanWel

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Natuurlijke bevalling geeft meer kans op slimme baby

  1. natuurfreak zegt:

    Zou best wel eens kunnen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.