(Door Frank Flippo)
Miljoenen Nederlanders zoeken hun telefoonnummers op via internet. Daarom ergert whizzkid Alexander Klöpping zich aan de ongevraagde verspreiding van telefoongidsen die bij veel huishoudens gelijk in de kliko verdwijnen. Klöpping zette daarom Sterftelefoongidssterf.nl online. De site verwijst door naar de afmeldpagina voor de telefoongids. De gids overweegt juridische stappen en vindt dat de toevoeging ‘sterf’ ernstige reputatieschade veroorzaakt.
Opt-systeem
In een reactie meldt Klöpping de site pas offline te zetten als de Telefoongids stopt met de deur-aan-deurverspreiding en een landelijk opt-insysteem invoert. Hierbij moet je zelf actie ondernemen om hem te kunnen ontvangen. ‘Bij de dodebomenfabriek kunnen ze er niet om lachen’, zei Klöpping op Twitter.
Enkele reacties op Twitter:
“Kan iemand niet gewoon een scriptje maken die alle adressen van Nederland via het webformuliertje afmeldt?
“Met stift de tekst “retour afzender” op de voorkant en in de brievenbus gooien. post nl is verplicht deze te bezorgen, kosten voor de telefoongids!”
“Laat ze maar komen, dit win je. Zat vergelijkbare zaken die in het voordeel van de gedaagde besloten zijn vanwege vrijheid van meningsuiting. Succes!”
Vieze computers
Overigens, Klöppings ‘dodebomenfabriek’ draait niet alleen op dode bomen, maar voor de helft op gerecycled papier. Is digitaal wel schoner? Mensen vervangen hun smartphones en computers haast nog sneller dan boeken, en internet drijft vooral op energie uit steenkool. Computerfabrieken zijn uiterst milieubelastend. Computers bevatten zeldzame mineralen die opgedolven moeten worden. Veel computermateriaal is bovendien niet te recyclen.
Papierfabricage en papierrecycling zijn duurzamer dan computers maken, en een boek gaat langer mee. Bovendien kun je papier ook van stro, mest of aardappelschillen maken in plaats van hout. Klöpping anticipeert op een toekomst die er nog niet is. Geleidelijk worden computers wel duurzamer , maar de weg is nog lang. Intussen blijven die miljoenen telefoongidsen even goed overbodig. Maar de milieuschade valt mee…
Bron: Volkskrant, zdnews.com
(Dit artikel werd op 17 augustus 2012 ook gepubliceerd op hetkanWel)
Wie ze niet wil moet dat kunnen melden..anders is het zuiver papierverspilling
LikeLike