Privé-eiland van Marlon Brando wordt eco-resort

Ze noemen het al ‘The Brando,’ een resort met 35 villa’s dat wordt gebouwd op het privé-eiland van de in 2004 overleden Marlon Brando.The Brando zal voor 100% draaien op duurzame energiebronnen en een sterk eco-stempel dragen: kokosolie als biobrandstof, gebruik van inheemse materialen, koeling met water van diep uit de zee. Marlon Brando (1924-2004) stond naast acteur ook bekend als activist die onder andere opkwam voor de rechten van Indianen. In 1972 weigerde hij een Oscar vanwege de manier waarop Hollywood Indianen uitbeeldde in films.

Muiterij op de Bounty

Toen Brando in 1960 locaties zocht voor zijn nieuwe film ‘de Muiterij op de Bounty’, vond hij bij Tahiti het atol Tetiaroa. Het was liefde op het eerste gezicht. Brando kocht het voor zo’n $300.000. “Ik hoef maar te denken hoe ik daar ’s avonds zit en ik word al rustig,” schreef hij in 1994 in zijn autobiografie. Zijn bedoeling was dat het uit 12 eilandjes bestaande atol een proeftuin voor natuurbescherming en een resort zou worden. Deze dromen kon hij bij leven slechts gedeeltelijk realiseren, al besteedde hij er wel veel denkwerk aan. Hij werkte hierin samen met architect Harry Gesner. Deze vertelde in 2008 aan ‘Architecture Design’ dat Brando ‘zeer betrokken was bij ecologie. Wij spraken over hoe inheemse materialen, zonnecellen en windmolens erin te verwerken.’

Platina status

Bij Brando’s overlijden gaven zijn erfgenamen toestemming aan een Tahitiaanse projectontwikkelaar voor een eco-resort van wereldklasse op Tetiaroa. Sinds 2008 circuleren geruchten dat het bijna af is. Onlangs berichtte The Hollywood Reporter’ dat ‘The Brando’ eind 2013 open gaat. “Het moet voor 100 procent op duurzame energie gaan draaien: zonne-energie, koeling met koud oceaanwater en kokosolie als biobrandstof. De villa’s komen niet direct aan het water, maar iets van het strand af, zoals Marlon Brando het wilde”, zegt ontwikkelaar THR. Zij wil dat dit ’s werelds eerste vakantieoord wordt met de LEED Platina status. Dat is de hoogste score van LEED, een internationale standaard voor een ‘groene’ beoordeling van gebouwen.

Het enige wat misschien niet in overeenstemming is met de wensen van de beroemde acteur wilde is de naam. In een interview in 2005 met de L.A. TImes zei Bernard Hugo, een van Brando’s beste vrienden, dat Brando absoluut niet gewild zou hebben dat het resort zijn naam zou dragen. “Hij wilde dat mensen er heen zouden gaan voor Tetiaroa ” aldus Hugo, ‘Niet omwille van de een of andere filmacteur.’

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Privé-eiland van Marlon Brando wordt eco-resort

  1. natuurfreak zegt:

    Knap dit verdient zeker navolging

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.