Voor het volk, door het volk; geschiedenis van het Nederlandse levenslied

(Door Frank Flippo) De geschiedenis van het Nederlandse levenslied of cafélied is er tot op grote hoogte een van hoe mensen in het openbaar muziek beoefenden, daarom gaat hij hand in hand met die van straatmuzikanten, rondtrekkend kermisvolk en café-chantants. De Amsterdamse wijk De Jordaan is bepalend geweest voor timbre, toonaard en repertoirekeuze van ook veel hedendaagse artiesten die Nederland bedienen met het levenslied. Het imago blijft dat van gezelligheid, geen kapsones en van gewone mensen die het ook niet gemakkelijk hebben. Internationalisering, opkomst van moderne massamedia en popmuziek hebben het levenslied nooit helemaal kunnen wegdrukken. Ook vandaag de dag is het nog springlevend. Een bescheiden historische verkenning..

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Subculturen, Theater en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.