Van klopjes, schuilkerken en kazuifels

(door Frank Flippo)

“Roomsche weelde’ of om met Vondel te spreken: ‘borduursels die van zilver kraken, en diamant en purper en scharlaken.’ Een kazuifel is een ceremonieel gewaad in de katholieke kerk dat teruggaat op Romeinse reiskleding uit de vierde eeuw. Oorspronkelijk was het een reisponcho die een soldaat beschermde tegen het barre noordelijke weer. Vooral zeventiende-eeuwse kazuifels uit het calvinistische Holland zijn zeer weelderig, met belletjes en al, bijna uit protest tegen de opgelegde reformatorische schraalheid. Let niet op de datum van de tentoonstelling; het zijn de beschrijvingen die ertoe doen.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.