Kruiden die virussen op afstand houden

crabchick

St Janskruid. Bron: crabchick, Flickr

Als het tegen zit, moeten wij nog maanden binnen blijven. Maar dat is niets vergeleken met de bijna veertig jaar dat Friedrich Hölderlin (1770-1843) verbleef in een torenkamer. Na een ongelukkige liefde en na zijn teleurstelling in de Franse Revolutie voerde deze Duitse dichter zijn aspiraties terug tot een bescheiden ruimte. Tot het eind van zijn leven verbleef hij daar, uitkijkend op de rivier de Neckar. Vervelen deed hij zich niet want de Muze van de Dichtkunst hield hem in haar ban. Zij fluisterde hem gedichten in die tot op de dag van vandaag wereldberoemd zijn gebleven zoals Hyperions Schicksalslied. Zijn werk is zo verheven dat het een bibliomant waardig is.

Een bibliomant is een waarzegger met boeken. Hij pakt de Bijbel, Anna Karenina of een ander literair werk en bladert daar in om een antwoord te vinden op een levensvraag. Schijnbaar willekeurig bladert hij verder tot zijn oog en vinger op een regel vallen. Deze regel is een cryptische aanwijzing richting het antwoord dat je zoekt. We pakken Hölderlins werk Patmos en bladeren met het ons in de mond bestorven woord Corona op de lippen. Het boek valt open op de strofe: ”Wo Gefahr ist, wächst das Rettende auch”.

Overal is gevaar. Dus als dat Reddende daar ook groeit,  zou het in dit geval overal moeten groeien. Misschien in tekstvorm,op het wereldwijde web. Nergens lees ik een kruid dat aangeprezen wordt als reddend tegen Corona. Wel biedt de wilde natuur verschillende kruiden met een fascinerend antivirale werking. Antiviraal betekent hier niet dat het een virus doodt, maar dat het virus wordt geremd en geblokkeerd in zijn ontwikkeling en zo zijn werking verliest.  Het is dus onbekend welke van deze planten helpen tegen Corona. Maar proberen kan altijd, want giftig zijn ze niet, tenminste niet in bescheiden hoeveelheden.

1. Vlierbes. De gewone zwarte vlierbes (Sambucus Nigra) wordt al vele eeuwen gebruikt om de lengte en intensiteit van een griepbesmetting te verminderen. Zestig milliliter per dag per volwassene, de helft daarvan voor een kind, kunnen iemand vaak al in drie dagen geheel herstellen. Vlierbesextracten zoals Sambucol, klemmen zich vast aan de proteïne-uitsteekseltjes die het virus gebruikt om gezonde cellen te doorboren en binnen te dringen. De vlierbes vernietigt die tentakels zodat het virus niets meer kan uitrichten. Vlierbes helpt wellicht ook tegen het herpes simplex virus en sommige vormen van HIV.
2. Rode zonnehoed. Echinacea purpurea ondersteunt het immuunsysteem en werkt direct antiviraal tegen kou vatten en bronchitis. Preparaten die zowel de wortels als de bloemen bevatten, helpen je lijf het beste in zijn verdediging tegen de virussen.
3. Knoflook. Al duizenden jaren geven artsen hoog op over de medicinale eigenschappen van dit kruid. De bestanddelen allicine en alliion zijn verantwoordelijk voor de reputatie van deze plant als drievoudige aanpakker: Anti-viraal, anti-bacteriaal en anti-schimmel. De antivirale werking is het sterkst als je hem rauw opkauwt.
4. Groene thee. Camellia sinensis bevat een groep flavonoïden genaamd catechinen, die virale infecties schijnen te remmen door de enzymen te blokkeren die het virus toestaan zich te vermeerderen. Groene thee is effectief gebleken in het remmen van HIV, herpes simplex en het hepatitis-C virus.
5. Zoethout. In zoethout, het hoofdbestanddeel van drop, zit een stof genaamd glycyrrhizine die het vermogen tot vermeerderen dat virussen bezitten, afremt. Glycyrrhizine stopt ook hun vermogen om gezonde lichaamscellen binnen te dringen en zich daar te vermeerderen. Opgemerkt is dat het effectief is bij de behandeling van vele virale ziekten, inclusief vormen van HIV en virale hepatitis.
6. Olijfblad. De blaadjes van Olivea Europea bevat bestanddelen genaamd elenolinezuur en calcium-elenolaat. Deze stoffen zijn tijdens laboratoriumtests geïdentificeerd als krachtige remmers van een breed palet aan virussen, inclusief influenza (griep), herpes, polio en coxsackievirussen. Deze stoffen blokkeren de productie van enzymen die virussen in staat stellen zich te vermeerderen.
7. Sint Janskruid. Hypericum Perforatum staat bekend om zijn depressiewerende eigenschappen en om het tegengaan van neuralgie (zenuwpijnen). Maar het bevat ook hoogst werkzame antivirale chemicaliën genaamd hypercine en pseudohypercine. Op proactieve wijze weren zij virussen af die woekeren door bestaande cellen te imiteren door een procédé dat ‘bemantelen’ heet, ‘cloacking’ in het Engels. Dergelijke ‘mantelende’ virussen die zich vermommen als menselijke cellen zijn bijvoorbeeld herpes, HIV en hepatitis C.

Voor een breed effect raad ik aan, tenminste twee of drie  gelijktijdig te gebruiken. Ik ben geen arts en heb geen medische opleiding. Zoek je dus een advies op maat, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik raad je dan aan naar een arts te gaan die ook erkend natuurgenezer is.

(Bron: Pinewood Natural Health Centre, Californië, Verenigde Staten)

(eerder gepubliceerd op het blog Schrijven is Goud van Stichting Touched by Water)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.