En nog een recensie…’reist met een open geest’

Zilvervis voelt zich vereerd met deze nieuwe Van het Pad-recensie, geschreven door psychologe Mirjam van Donselaar.

boekomslagvanhetpad

‘Openheid en nieuwsgierigheid spatten van de pagina’s’

“Ik kreeg van Frank persoonlijk zijn boek in handen. Ik ken Frank als een interessante en belezen man, naar wie je altijd graag wilt luisteren, hoewel zijn verhaal soms eindeloos lijkt door te gaan. Het verveelt je echter toch niet zo snel als je gedacht had of verwacht zou hebben. Zo ook met zijn boek “Van Het Pad”. Het is een boek dat geschreven is op zo’n zelfde boeiende wijze als Frank kan vertellen. Zijn openheid en nieuwsgierigheid spatten van de pagina’s af. Frank heeft niet snel een oordeel over de mensen die hij tegenkomt op zijn reizen. En wanneer hij dat wel heeft, is hij toch nieuwsgierig naar het tegendeel, of hoe het nu komt dat iemand doet wat hij doet of hoe de dingen in elkaar zitten. Hij reist met een open geest.”

‘Het is alsof de inheemsen Frank vinden in plaats van andersom’

“Zijn reisdebuut is dynamisch geschreven, soms dialogen, soms levendige beschrijvingen die doen maken dat je er zelf bij bent. Hij schrijft toegankelijk maar ook niet te gemakkelijk. Frank is een belezen mens en is absoluut niet oppervlakkig. Dat merk je.
Cultuur en spiritualiteit lopen als rode draden door de reizen die Frank beschrijft. Hij kan zijn gebeurtenissen en gesprekken en ontdekkingen goed en duidelijk omschrijven waardoor je enerzijds een persoonlijk verslag leest, maar anderzijds ook nog iets bijleert over de lokale cultuur en tradities van een land. Iets wat ik persoonlijk zeer waardevol vind, aangezien ik me interesseer voor (religieuze) tradities en inheemse bevolking. Het is net alsof de lokale medicijnman of leden van de inheemse bevolking Frank vinden, in plaats van andersom. Keer op keer maakt hij dingen mee die hem meetrekken in de spirituele belevingswereld van de mensen die toevallig ontmoet onderweg en hem deelgenoot maken van hun rituelen of traditionele feesten. Onderwerpen die niet in ieder reisboek aan bod komen!”

‘Van kop tot staart geboeid’

“Je zou hem de inheems-spirituele Gerrit Jan-Zwier kunnen noemen; hij schrijft net als Jan-Zwier vanuit meerdere invalshoeken zijn reisverslagen waarin met name het onderzoekende van geest en de humor als krachtige componenten naar voren komen en die je nieuwsgierig maken naar meer. Het boek heeft me van kop tot staart geboeid en is een aanrader voor ieder die meer dan de oppervlakte van een land wil verkennen en wil graven naar de diepere lagen van de bevolking, religie en cultuur. Een aanrader voor ieder die meer wil weten over niet alleen de historie, cultuur en algemene sfeer van een land en diens inwoners, maar ook een kijkje wil nemen in de achterkamer en de andere stoffige hoekjes van de bevolking die, zoals Frank bewijst, een schatkamer aan interessante rituelen en tradities bevat.“

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Literaire onderwerpen, Recensie, Reisverhalen, reizen, Spiritueel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.