Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk

dertig-zenlessen-voor-de-dagelijkse-praktijk-1

Wie vordert op het pad van Zen, verscherpt en verfijnt zijn perceptie tot een haast onwaarschijnlijke diepte en accuratesse. In zijn meest recente werkje Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk geeft auteur Rients Ritskes hiervan een sprekend voorbeeld, gelijk al in de eerste les. Zoals een geoefend buitenmens aan de configuratie van de wolken, de vogelzwermen en de patronen waarin het licht valt kan aflezen wat voor weer het wordt, zo kan een Zenmonnik aan de manier waarop een bezoeker zich aankondigt, aflezen met wat voor iemand hij te maken krijgt, nog voor hij de persoon in kwestie heeft ontmoet. 

In het hoofdstukje ‘Bewustzijn’ vertelt hij dat een bezoeker in het Zenklooster van het verhaal slechts twee keer op de gong hoeft te slaan bij wijze van bel. De manier van slaan, hoe elementair ook, spreekt echter boekdelen voor de zenmeester die daar woont. ‘Nee’, zei hij tegen een hem bezoekende journalist, ‘ik heb geen afspraak en ik weet niet wie er bij de deur staat. Maar ik kan u tot mijn genoegen zeggen dat het een zeldzaam verlichte geest is.’ Bij de deur stond een negenjarig meisje  dat geld inzamelde voor de plaatselijke toneelvereniging. Dit is een voorbeeld van vergroot bewustzijn. Ritskes bedoelt hiermee dat je in een dergelijke staat steeds vaker aan een half woord genoeg hebt. Uit weinig informatie kun je een wereld van indrukken halen.

Dit is een van de vele sprekende voorbeelden in dit boek die laten zien hoe je door Zen te beoefenen, meer kwaliteit kunt geven aan je leven. Eerdere versies van dit werkje verschenen vanaf 2000 onder titels als Zenmanagement en Zenmanagement in de praktijk en richtten zich op het bedrijfsleven, waar de auteur trainingen gaf. Dit is de eerste versie voor een breder publiek. Wel tref je in sommige hoofdstukjes het typische op management aansluitende jargon, deze zijn het meest technisch en wat mij betreft minst boeiend. Maar ook hier ben ik geneigd het advies in het voorwoord op te volgen. Rients raadt daar aan, de stukjes wat vaker te lezen omdat ze dan winnen aan betekenis. De proef op de som nemend, heb ik dat al ondervonden. Dit moet je af en toe inkijken: dertig stukjes in één keer leest nu eenmaal minder prettig weg dan een boek met één verhaal.

Bij alle bundels met kortere teksten, inclusief poëzie, is de stilistische en structurele integriteit per hoofdstuk zo mogelijk nog belangrijker dan bij een langere tekst.Net als bij verhalen- en dichtbundels heb je geen plot om je bij de les te houden.   Een lezer zal  vol aandacht één hoofdstuk of er hooguit twee of drie per keer lezen. Dergelijke tekstjes moeten dus op zichzelf een eenheid zijn, een in zichzelf besloten zinvol geheel.

Structureel zitten ze stuk voor stuk goed in elkaar, al is de taal voor mij hier en daar wat te instructief en te droog. Meesterlijk echter (hij voert de titel zenmeester) zijn de voorbeelden die hij geeft, zoals het bovenstaande.

Ik denk zeker dat dit boek kan helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren, in het bijzonder wanneer je dit combineert met zenmeditatie. Ik heb het boek al weken in huis, maar aarzelde het te lezen. De reden is dat ik het zo met de auteur eens ben. Na lezing ontkom ik er niet meer aan, meer aan zen te gaan doen. Omdat ik dat wist, wachtte ik even. Waarom onthoudt iemand zich van iets wat zo duidelijk goed voor hem is? Vermoedelijk om dezelfde reden waarom zovelen doorgaan met vet en ongezond eten, of met een zittend bestaan. Met het trage, genotzuchtige beest dat in ieder mens zit en dat sterker wordt met de jaren en die van elk mens een gewoontedier wil maken, moet je de strijd aanbinden en dat voelt zeker in het begin niet prettig. Uit je comfortzone treden, om in modieuze taal te blijven. Rients Ritskes is daar niet bang voor. Hij is er zelfs toe overgegaan, bij het opstaan een koude douche te nemen, omdat dit zo goed is voor lichaam en geest. Oncomfortabel is dat zonder enige twijfel. Om met Rients te spreken: “het went nooit.”

Meer poëzie in de teksten zou minder vragen van mijn doorzettingsvermogen.  Maar misschien is Rients’ aanpak wel net zo’n gezonde koude douche. In dat geval moet ik gewoon doorbijten, dat wil zeggen: regelmatig herlezen en vooral het mediteren weer oppakken. Want de lessen brengen je naar de kern. Wie in korte, heldere tekstjes wil horen waar het om draait bij Zen, is bij dit boekje aan het goede adres.

Rients Ritskes, Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk. gebonden, 144 pagina’s, €14,95, verschenen 16 januari 2016 bij uitgeverij Asoka, ISBN 9789056703493

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in esoterie, psychologie, Recensie, Spiritueel en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk

  1. shivatje zegt:

    Dit komt op mijn verlanglijstje te staan.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.