Stockholm krijgt hoogste houten wolkenkrabber ter wereld

houten-wk4De Burj in Dubai is de hoogste wolkenkrabber ter wereld, en weldra zullen de Chinezen hem voorbijstreven. Maar een wolkenkrabber van hout is nog niet eerder vertoond. Stockholm gaat het kunstje flikken, zo is het stellige voornemen van enkele Zweedse architecten. Het ontwerp is er al, en hij moet in 2023 staan. Het gevaarte van 34 verdiepingen wordt eco-vriendelijk, met zonnepanelen. Maar liefst 15% van het gebouw bestaat uit water, dit om de brandveiligheid te garanderen.

Het is een van de meest futuristische projecten van de afgelopen jaren. Als de bouw ervan wordt goedgekeurd, zal dit gebouw de skyline van Stockholm veranderen. HSB Stockholm, een van de grootste bouwbedrijven in het Scandinavische land zette de prijsvraag op ter ere van haar honderdste verjaardag. De wolkenkrabber moet in 2023 het nieuwe hoofdkantoor worden van de onderneming. Het beste ontwerp dat werd ingediend was volgens de jury dat van deze Houten Skyscraper, een gezamenlijk idee van het Deense architectenbureau CF Moller en de Zweedse architect Dinell Johansson.

Vuur vangen

Veel van het hout zal worden bedekt met zonnepanelen die het gebouw met hun thermische energie zelfvoorzienend zullen maken. Op de buitenkant van het gebouw worden tientallen bomen geplaatst. De 34 verdiepingen omvatten niet alleen het hoofdkantoor, maar ook  appartementen, een café en een school. De houten constructie, uit  duurzame materialen, zal wel brandgevoeliger zijn dan een traditioneel bouwwerk met een constructie van staal en beton. De makers stellen daar tegenover dat in de massa van het gebruikte hout zo’n 15 % water zal worden verwerkt. In geval van brand zal dat water verdampen en de vlammen als het ware ‘afvangen’; het idee is dat de waterdamp dan de structuur van het vuur ‘vangt’.

Houten constructies zijn van oudsher populair in Zweden. Zo heeft het centrum van Stockholm al een zeven verdiepingen tellend gebouw, hoofdzakelijk vervaardigd uit dit materiaal. Zweedse houten gebouwen van dit type kosten relatief weinig geld om neer te zetten, en werken bovendien minder vervuilend voor de omgeving; een aantrekkelijk concept. Waarom zien we zulke gebouwen niet vaker? “De belangrijkste reden waarom een gebouw van deze soort nog niet is gebouwd, is een heel eenvoudige”, legt een woordvoerder van CF Møller uit aan Ola Jonsson van het architectuurtijdschrift Dezeen: “Staal en cement hebben een monopolie in de bouwwereld. Maar de afgelopen jaren begint de bouwsector zich wat gevoeliger te tonen voor milieuvraagstukken. ”

Het wolkenkrabberontwerp wacht nog op politieke goedkeuring door de Zweedse overheid.

Bron: Corriere della Sera

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Economie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.