Gezonde vetten

Kalamata-olijven zijn de beste. Bron: jennifervagios, Flickr

Bron: Jennifervagios, Flickr

Obesitas is een van de snelst groeiende kwalen in de westerse wereld, maar die kwaal ontstaat niet door de consumptie van vet. Zoals altijd gaat het om de mate waarin. Gezond ‘vet’ word je met bijvoorbeeld olijven, avocado’s en ghee (gezuiverde boter). Vet eten, vooral van plantaardige oorsprong, is vaak heel gezond. Vetten zijn een basisonderdeel van elke voeding en vormen daarnaast een energiereservoir voor de lange termijn. Maken vetten dik? Wie voldoende beweegt en de juiste ‘smeermiddelen’ inneemt, hoeft zich geen zorgen te maken. Wanneer wel? Daar is al veel over bekend: een combinatie van aanleg, weinig bewegen, transvetten en geraffineerde suikers kan redelijk fataal uitpakken.

Een slecht onderbouwd Amerikaans onderzoek uit 1960 heeft hele volksstammen een afkeer bezorgd van vet. Lange tijd is gedacht dat vet eten dikke mensen oplevert, maar zo één op een zit de menselijke spijsvertering niet in elkaar. En verschillende mensen reageren totaal anders op dezelfde voedingsmiddelen. Het ideale voedingspatroon is waarschijnlijk individueel bepaald, net als het ideale afslankdieet.

Het goede nieuws is dat je van vet niet dik wordt. Vet is een natuurlijke en stabiele leverancier van energie. Wel is belangrijk, hierbij goede van slechte vetten te onderscheiden. Vet dat maar enigszins ranzig of bedorven is, moet je direct weggooien, om te beginnen. Bedorven vet triggert vele ontstekingsreacties in het lichaam en kan tot blijvende schade leiden aan botten en organen.

Oxidatie is een vorm van bederf. De meeste plantaardige vetten oxideren bij verhitting en worden daardoor feitelijk giftig. Dit geldt zeker ook voor transvetten. Dit zijn chemisch bewerkte vetten uit de voedselindustrie die vaak kunstmatig gehard zijn. Denk aan frituurvet en margarine. Wil je bakken en braden, gebruik dan kokosolie, ghee (gezuiverde boter) of varkens- of runderreuzel. Voor koud gebruik, in salades e.d. zijn plantaardige vetten ideaal. Hieronder meer info over goede en slechte vetten.

Rode palmolie, tjokvol caroteen en gezonde vetten

Tien gezonde oliën voor in de keuken

Waarom walnoten zo supergezond zijn

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Gezonde vetten

 1. Henriet zegt:

  Wat is het beste om in te frituren? Kokosolie is mij bekend, maar vrij duur…Is ossewit ook een goed idee?

  Like

  • Zilvervis zegt:

   U bedoelt ossevet? Volgens mij vergelijkbaar met reuzel: een zeer stabiele vetsoort die bij hoge temperaturen intact blijft inderdaad ook zeer geschikt is. Overigens is het raadzaam verzadigde dierlijke vetten slechts matig te gebruiken; Datzelfde geldt, in mindere mate, voor verzadigde plantaardige vetten zoals kokosolie.

   Like

   • Henriet zegt:

    Oké. En waarom is het beter om het niet te vaak te gebruiken?

    Like

   • Zilvervis zegt:

    Dierlijk vet (spekvet) bindt de calcium in je voeding en verhindert, dat je lijf (je botten) meer kalk opneemt. Daardoor kan het bijdragen aan botontkalking. Let wel, het is geen gif, het is voedsel! Ik bedoel slechts te zeggen: overdaad schaadt. Wie matig is met vet (dwz normale hoeveelheden) loopt volgens mij weinig risico.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.