Zes bewezen gezondheidseffecten van de avocado

avocado

Bron foto: j_dilla, Flickr

An avocado a day keeps the doctor away ’ zou ook een spreekwoord kunnen zijn, maar de Engelsen vullen daar het woordje ‘apple’ in. Hoewel appels ook heel gezond zijn, is regelmatig een avocado eten zeker een goed idee. Enkele feiten: avocado’s bevatten veel kalium, wat bloeddrukverlagend werkt. Avocado’s stabiliseren de bloedsuiker. Ze zijn goed voor de ogen, gaan obesitas tegen, versterken hart en bloedvaten en geven ook nog eens je immuunsysteem een boost. Lees hier verder over hoe dat kan en waarom je elke dag een avocado zou moeten eten.

1. Avocado’s werken bloeddrukverlagend:daarbij draait het om de balans tussen kalium en natrium. De gemiddelde voeding van een westerse mens bevat te veel natrium, oftewel zout. Deze krijgen we vooral binnen via voorverpakte soepen, sausen, vleeswaren, kaas, bouillons en chips. Te veel natrium wordt gezien als één van de hoofdoorzaken van hoge bloeddruk, en die verhoogt het risico op aderverkalking, beroertes, hartaanvallen en aanverwante narigheid. Avocado kan de kalium- en natriumniveaus in evenwicht brengen, en de bloeddruk omlaag brengen naar veilig-e waarden. Overigens is minder chips en voorverpakte etenswaren eten ook een goed idee…

2. Avocado’s stabiliseren de bloedsuiker. De hoeveelheid suikers in het bloed geven aan hoe ver iemand verwijderd is van diabetes. Avocado’s bevatten geen suiker, en zorgen dus niet voor een piek in je bloedsuiker. Maar ze verlagen ook actief het bloedsuikerniveau door hun hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dergelijke vetzuren vind je ook in bijvoorbeeld vis en noten. Er bestaan sterke aanwijzingen dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren een sterk afgezwakte insulinerespons weer kunnen versterken. (Bij mensen met diabetes reageert het lichaam niet meer met insuline als er suiker binnenkomt, dit is een van de hoofdkenmerken van suikerziekte).

3. Avocado’s zijn goed voor de ogen. Met het klimmen der jaren gaan de ogen geleidelijk achteruit. Dit is vooral merkbaar aan zogenaamde maculaire degeneratie. Lichgevoelige cellen in de macula lutea (gele vlek) stervan af en daarmee vermindert het gezichtsvermogen. Avocado’s echter bevatten luteïne, dat is een stof die juist deze afbraak tegengaat. Van de 20 meest gegeten vruchten bevatten avocado’s de meeste luteïne.

4. Avocado’s zijn goed voor hart en bloedvaten. Luteïne verhindert enigszins het verharden van vaatwanden wat tot aderverkalking leidt, maar ook zeer belangrijk is dat avocado’s een uitzonderlijk hoog gehalte aan oliezuur hebben; meer dan de helft van het vet in avocado’s bestaat hieruit, vergelijkbaar met de vetverdeling in een olijf. Oliezuur helpt ons lijf, moleculen op te bouwen waarmee we vet kunnen opnemen, en daarmee ook carotenoïden, belangrijke antioxidanten die in vet oplosbaar zijn. Bovendien is oliezuur een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat zeer heilzaam is voor ons aderstelsel.

5. Avocado’s geven je immuunsysteem een boost. Ze bevorderen de aanmaak van glutathion in je lichaam. Deze stof werkt sterk ontgiftend. Gezonde mensen hebben er voldoende van in hun lichaam, maar ook zij moeten dat wel voortdurend via de voeding binnen krijgen om te voorkomen dat gifstoffen zich ophopen. Mensen met bijvoorbeeld rheumatoïde artritis hebben er heel lage niveaus van. Avocado’s kunnen hen helpen, gifstoffen uit hun lichaam te verwijderen die medeveroorzakers zijn van hun pijnen en beschadigingen.

6. Avocado’s gaan obesitas tegen
Van alle vruchten bevatten avocado’s de meeste vezels: een gemiddelde avocado heeft er zo’n 14 gram van, dat is ongeveer evenveel als een portie tarwe of andere vezelrijke granen. Vezelrijke voeding stimuleert de darmwerking en voorkomt daarmee dat voedingsstoffen in vet worden opgeslagen. Avocado is ook een van de meest eiwitrijke vruchten. De combinatie van vezels en eiwitrijk maakt dat ze zeer verzadigend werken, zodat het hongergevoel langer uitblijft.

Er is nog veel meer: ze zijn cholesterolverlagend, werken preventief tegen kankers in de mond, beschermen de lever… Gewoon zo vaak mogelijk eten. Vers gepeld met een klein beetje zout en citroensap zijn ze al lekker, maar je kunt er ook bijna elke salade mee opfleuren.

Bronnen: Rd.com, huffington post, healthscience.org

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.