Gezond met kruidenthee: kamille, pepermunt en hibiscus

Bron:  takashi(ces256), Flickr

Bron: takashi(ces256), Flickr

Bewoners van het eiland Ikaria drinken vaak kruidenthee gemaakt van oregano, salie en rozemarijn, die allemaal groeien in het wild. De Ikarianen blijven langer gezond en worden ouder dan bijna waar ook ter wereld. Het is een van de zogeheten ‘Blue Zones’. Van al deze kruiden is bekend dat ze de bloeddruk verlagen.

De eilandbewoners drinken niet eeuwig hetzelfde mengsel, maar wisselen het af naar smaak, en dat voorkomt ook overdoseringen van dit natuurlijke medicijn. Maar wat is nu bewezen goed voor je? We houden hier drie traditionele kruidentheeën onder de loep met bewezen gezondheidsvoordelen: kamille houdt bloedvaten schoon, pepermunt werkt antiviraal, hibiscus bloeddrukverlagend.

Kamillethee

Al eeuwenlang drinken mensen kamillethee als ze zich gestresst voelen. Engelse onderzoekers ontdekten dat het helpt bij vele klachten, van menstruatiekrampen tot verkoudheid.  ”Steeds meer onderzoeken tonen aan dat oude natuurlijke huismiddeltjes werkelijk stoffen bevatten die werken,” aldus onderzoeksleider Elaine Holmes, “al is naar de lange-termijneffecten nog weinig onderzoek verricht”. Holmes werkt aan het Imperial College in Londen.

Veertien vrijwilligers dronken vijf koppen thee per dag, Hun urine werd onderzocht zowel voor als na het drinken. ‘Erna’ zat er veel hippuraat in, een plantenfenool met bewezen antibacteriële eigenschappen. Misschien dat de thee daarom het immuunsysteem een kick geeft en verkoudheidsinfecties te lijf gaat. Ze vonden ook glycine in de urine, een aminozuur dat spierkrampen verzacht. Vandaar de werking bij menstruatiekrampen, de baarmoederspier ontspant er waarschijnlijk van. Glycine ontspant verder de zenuwen, en werkt als een mild kalmeermidel. De glycine en hippuraatspiegels bleven hoog tot twee weken nadat de proefpersonen stopten met kamillethee drinken, het gezondheidseffect houdt dus vrij lang aan.

Hibiscusthee

Egyptenaren en Libanezen drinken het donkerrode, aromatische en friszure goedje al eeuwen, al dan niet gemengd met kamille, omdat ze geloofden dat het de nieren versterkt en mogelijk ook de bloeddruk verlaagt.

Onderzoek in Davids en Sacramento, USA, bevestigt deze oude wijsheid. Sterker, het helpt ook mensen die hypertensie (chronische hoge bloeddruk) hebben. Dit is een veelvoorkomende kwaal bij ouderen en kan leiden tot beroertes. Een derde van alle volwassenen in Amerika heeft het. Een onderzoek uit 2004 gepubliceerd in Phytomedicine suggereert dat deze mensen baat vinden bij dagelijks een kopje. Ook in 2010 bleek dit uit een onderzoek van onderzoekster Dianne McKay, gepubliceerd in 2010 in het Journal of Nutrition.

De laatste twee decennia verdubbelde elke tien jaar in de USA het aantal patienten met nierproblemen. Deel van het probleem is westers voedsel, dat schept een overmatig zuur milieu in de spijsvertering met vele negatieve effecten, en dat wordt erger naarmate met het stijgen der jaren de nierfunctie achteruit gaat. Wie zijn nieren op termijn wil sparen, doet er goed aan de eiwitinname te beperken, en genoeg voedsel te consumeren met omega 3 vetten, foliumzuur en vitamines C en E. En natuurlijk voldoende te drinken.

Al is het dan goed voor je nieren en tegen hoge bloeddruk, hibiscusthee is slecht voor je concentratie. Dus drink het niet bij het autorijden of als je zware machines bedient. Mensen die een te lage bloeddruk hebben, kunnen het ook beer vermijden. Het is ook niet voor zwangere vrouwen en mensen die ontstekingsremmers en acetaminofeen slikken.

Pepermuntthee

Pepermuntthee drink je om de maag te kalmeren of de spijsvertering te versterken. Vanwege het kalmerende effect helpt het ook tegen hoofdpijn, huidirritatie, tobberigheid, menstruatiepijnen en winderigheid. Pepermunt ontspant de spieren in de darmen zodat die pijnlijke gassen kunnen doorlaten.

In vitro (reageerbuis) doodt pepermunt bepaalde bacteriën, schimmels en virussen. Verschillende onderzoeken bevestigen dat het ook helpt bij het ‘gevoelige darm syndroom en bij spijsverteringsstoornissen.

Pepermunt kalmeert de maagspieren en bevordert de galstroom, die het lichaam gebruikt om vetten te verteren. Hierdoor passeert het voedsel gemakkelijker de maag. Let wel, bij brandend maagzuur en zure oprispingen geen pepermunt gebruiken!  De klachten verergeren dan, omdat pepermunt de spier ontspant tussen de maag en de verbinding met de keel. Ook lijders aan galstenen houden zich het beste verre van pepermunt.

De belangrijkste actieve stof in pepermunt, menthol, verhelpt belemmeringen omdat het ook slijm verdunt zodat het bij hoest los kan komen.  Het verzacht en kalmeert ook een pijnlijke keel en droge hoest.

Pepermuntthee en pepermuntolie zijn niet geschikt voor kleintjes. Een peutertje dat pepermuntolie op zijn gezicht krijgt, kan ervan verkrampen en daardoor levensbedreigende ademhalingsproblemen krijgen. Pepermuntthee voelt branderig aan in hun mondjes, dus ook maar niet doen. Voor volwassenen is pepermuntthee zelfs in grote hoeveelheden onschadelijk. Het best drink je het tussen de maaltijden door, voor echt effect vier of vijf keer per dag een kopje. Wees wel voorzichtig als je ook medicijnen slikt. Pepermunt kan hier heftig mee reageren. Raadpleeg hiervoor je arts.

Bronnen: Medical Center Univ. Maryland, American Chemical Society

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.