Acht gezonde smoothie tips

Bron: Joanna Slodownik

Bron: Joanna Slodownik, Flickr

Al die goede dingen in groente en fruit krijgen we graag binnen. Maar voor je het weet, loop je de hele dag te kauwen. Lekker vermalen en uitpersen dus die handel! Groente- en fruitsappen zijn zeer gezond, maar werken intensief. Baby’s verdragen het niet, kinderen tussen de één en zes jaar geef je hooguit een flinke mok per dag.

Wat doen sappen van sinaasappels, pruimen of cranberries met je? En wat is het verschil met frisdrank en supermarktsap? Hieronder acht smoothies tegen o.a., hoofdpijn en slaperigheid.

Sinaasappels, pruimen en cranberries

Sinaasappelsap bevat veel vitamine C, foliumzuur en kalium en is een uitstekende bron van anti-oxidanten. Door de gunstige inwerking op de bloedkwaliteit vermindert het symptomen van  hypercholesteromie, vooral de steile cholesterolpieken die mensen met deze aandoening krijgen. Pruimensap is zeer goed voor de spijsvertering vanwege de vele vezels. De pulp trekt water aan in de darmen en zorgt mede hierdoor voor een soepeler ontlasting en voorkomt aambeien.

Cranberrysap voorkomt blaasinfecties en geneest die zelfs. Dit komt doordat stoffen in dat sap bacteriën verhinderen zich te hechten aan de blaaswand, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Dundee in 2005 (PubMed).

Veel vruchtensappen bevatten veel fruitsuikers, soms meer dan frisdrank. Druivensap bijvoorbeeld bevat 50 procent meer suiker dan cola. Maar frisdranken veroorzaken oxidatieve stress in het lichaam. Dit kan op den duur leiden tot insulineongevoeligheid, een voorstadium van suikerziekte. Versgeperst vruchtensap doet dat niet. Regelmatig vers vruchtensap reduceert je kans op diverse kankers. Verschillende onderzoeken aan Spaanse en Amerikaanse instituten bevestigen dit. Vruchtensap beschermt mogelijk ook tegen beroertes (Nutritional Review, 2001), en vertraagt het beginstadium van de ziekte van Alzheimer (American Journal of Medicine, 2006)

Niet uit een pakje

Vruchtensap uit een pakje mist vele van deze voordelen. De vezels zijn er meestal uit gehaald, en het sap is vaak nogal bewerkt, bijvoorbeeld door er industriële maïsstroop bij te doen. Maisstroop verhoogt je gevoeligheid voor diabetes-2 volgens onderzoeker Robert Lustig van de Universiteit van Californië. Veel vers vruchtensap drinken betekent veel vruchtensuikers innemen. Onderzoeken spreken elkaar tegen of dit leidt tot overgewicht. Een onderzoek uit 2010 (American Journal of Health Promotion) liet in elk geval zien dat regelmatig druivensap drinken niet tot overgewicht leidde.

Kinderen

Hoe gezond ook, vergeleken met de hele vrucht is sap een concentraat. Daarom wordt vers vruchtensap afgeraden aan kinderen jonger dan 1 jaar. Kinderen tussen 1 en 6 zouden maximaal 1 groot glas vers sap mogen drinken volgens de American Academy of Pediatrics. Meer kan leiden tot tandbederf, een opgezwollen buik, diarree, winderigheid, darmkrampen en verminderde opname van voedingsstoffen.

Acht sappen, even lekker als gezond

1. Tegen urinezuur: Een sapmix van gember, grapefruit, ananas en komkommer: verwijdert urinezuur uit je gewrichten. Gekristalliseerd urinezuur is een belangrijke veroorzaker van gewrichtspijnen. Een echte anti-reuma drank dus!

2. Anti-allergeen: wortel, sinaasappel, komkommer, mint en gember.

3. Schildklierversterkend: Wortelen citroen, radijs en komkommer.

4. Goed voor je immuunsysteem: De combinatie Appel selderie boerenkool, gember, citroen geeft een boost.

5. Bloeddrukverlagend: Venkel knoflook selderij, grapefruit, komkommer

6. Rimpelwerend: Bietensap. Dit bevat veel foliumzuur dat huid en haar ten goede komt, ook als kompres (verdund met water). De nitraten erin bevorderen bovendien de bloedsomloop en hersenfunctie, de vitamine A en carotenoïden beschermen de ogen tegen achteruitgang,

Wil je nog meer gezondheidsvoordelen, mix je bieten dan met sap van wortel, appel en citroen. Ook goed voor de alvleesklier en de nieren, acne en verstopping worden minder, de bloeddruk wordt lager en het totaal schijnt een geweldige detox te zijn.

7. Energiebommetje: klein Chinees kooltje, broccoliroosjes, grapefruit, sinaasappel, appel

8. Tegen hoofdpijn: een mix van muntblaadjes, komkommer, citroen en kokoswater maakt grote kans, die te verdrijven.

Bronnen: Pubmed, American Journal of Midicine, Juicing Vegetables

(dit bericht verscheen eerder op hetkanWel op 7 februari 2014)

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.