Was het echt zo fijn in de steentijd? Anti-digi trends…

Digital detoxkamp. Bron: dailydave, Flickr

Digital detoxkamp. Bron: dailydave, Flickr

Hoe meer de digitale wereld ons overvoert met prikkels, hoe sterker de trend naar meer eenvoud en verbondenheid met je omgeving wordt. Dat zegt de Oostenrijkse socioloog Reinhold Knoll. Volgens hem is er een “terug naar de steentijd”-trend gaande als gevolg van de huidige maatschappelijke en bankcrises. Een andere socioloog, Richard Verwiebe van de Universiteit van Wenen, heeft een andere, aanvullende verklaring: de digitalisering van ons leven die maakt dat we altijd online moeten zijn. Verwiebe gelooft dat de onvrede met deze totale digitalisering binnen vijf jaar een grote tegenbeweging zal oproepen. De trends die we nu ontwaren zijn volgens hem nog maar het begin.

De beide sociologen geven hun opmerkelijke kijk op groene trends in het Oostenrijkse dagblad Die Presse.

Terug naar eenvoudig leven

Reinhold Knoll: “Alleen mensen die al te veel hebben, streven naar meer eenvoud. Het is de bewust gekozen levensstijl van een elite, want de mogelijkheid tot zo’n alternatief doet zich alleen voor als men zich die luxe kan veroorloven. Wie gedwongen is tot een leven van eenvoud, streeft daar niet naar. Deze hoogontwikkelde elite handelt milieubewust vanuit een bepaalde overtuiging en verantwoordelijkheidsgevoel voor de wereld.”

Knoll geeft als voorbeeld academici, die uit eigen beweging in een grote stad gaan wonen en juist daar zo groen mogelijk willen leven en dat invullen met zelf koken, groente telen op het balkon en zelf truien breien. Dat laatste doen volgens Knoll vrijwel uitsluitend vrouwelijke academici.

Roland Verwiebe: “Moderne samenlevingen worden steeds complexer, privé en op het werk. Internet maakt alles nog intenser. Veel mensen voelen zich daardoor overbelast. In thuissituaties leidt dit tot families waar de onderlinge relaties verwateren en ieder zijn eigen gangetje gaat. Zo’n familie vereist meer coördinatie en flexibiliteit. Een belangrijke reden voor het gevoel van overbelasting is de hausse van de social media. Voortdurend online moeten zijn, alles van commentaar moeten voorzien, liken en delen… Velen zoeken compensatie in het herwaarderen van de simpele dingen des levens.”

Verwiebe verwacht, dat dit verlengen naar eenvoud nog sterker zal worden. “Ik geloof, dat we binnen vijf jaar een nog veel grotere tegenbeweging krijgen uit onvrede met de totale digitalisering van ons leven.”

Vier steentijd trends van nu 

Paleodieet: Alleen voeding die je ook al had in de steentijd: vlees, vis, eieren, Noten, fruit en groente. Voedingswetenschappers bekritiseren de eenzijdigheid ervan en het hoge gehalte aan vetten en dierlijk eiwit. Uit analyse van tienduizenden jaren oude, gerehydreerde uitwerpselen blijkt dat mensen in die tijd maar weinig vet en eiwit aten en vooral vezelrijk plantaardig voedsel. Ook de populaire Voedselzandloper laat zich graag inspireren door het paleodieet.

Digital Detox: Voor iedereen die het moeilijk vindt, in de vakantie te scheiden van zijn smartphone, tablet of laptop, zijn er hotels waar digital detox wordt aangeboden. Alle digitale apparaten moet je daar afgeven. Bij wijze van afleiding bieden ze activiteiten aan die uiteenlopen van het planten van bomen tot paardrijden of excursies in de woestijn.

Blote voeten: Lopen zonder sportschoenen maakt dat je bewegingen zich natuurlijk afwikkelen. Je zet je af met je voor- en middenvoet in plaats van met je hiel. Dat laatste gebeurt als je op schoenen traint. Hierop inspelend, zijn er sinds kort zelfs ‘blotevoetenschoenen’ op de markt, om je voeten te beschermen tegen vuil en vocht.

Urban Gardening en DIY: De klassieke terug naar de natuur levensstijl. Urban Gardening maakt dat ook stadsbewoners fruit, groenten en kruiden kunnen verbouwen, bijvoorbeeld in buurttuinen. Deze trend gaat van jam koken, breien, haken en naaien en dergelijke handarbeid tot aan houtbewerken. DIY-aanhangers wisselen informatie uit via  YouTube of blogs.

Bron: Die Presse

(Dit bericht werd eerder geplaatst op het blog hetkanWel)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Was het echt zo fijn in de steentijd? Anti-digi trends…

  1. natuurfreak zegt:

    Ik ben voor natuur en beleven maar terug naar het stenen tijperk..Sorry maar bedankt!
    Alles met verstand gebruiken en je hebt die problemen niet.

    Like

  2. DvW zegt:

    Zeer interesstant, helemaal mee eens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.