Tulband met linzen, kokos, wortel en ananas

Linzentulband

Linzentulband

Voor het eerst wijdt Zilvervis zijn blog aan uitsluitend een recept, dit op verzoek van velen die net als ik graag willen weten hoe je gebak maakt dat niet alleen lekker is, maar nog gezond ook. Hiertoe heb ik het reeds gezonde Internet-recept op nog enkele punten aangepast. Lees hier hoe je deze heerlijke cake maakt en wat erbij komt kijken…

Zo heb ik de plantaardige olie vervangen door boter, omdat plantaardige vetten (op kokosolie na) onder grote hitte uiteenvallen en giftige bijproducten genereren. Bij boter is dit nauwelijks het geval. Optimaal ware ghee geweest (geklaarde boter) of biologisch kokosve; Die waren onvoldoende voorhanden en dan is onvervalste Hollandse boter een goede derde. (Ik gebruikte ook iets minder vet dat het recept voorschreef, want het moet geen obesitashap worden) De tweede aanpassing was de suiker. Het recept vermeldt honing, maar het bakproces vernietigt alle enzymen die honing nu juist zo gezond maken. Dus koos ik voor oersuiker, ingedikt sap van suikerriet met alle voedingsstoffen van de plant er nog in. De derde en laatste aanpassing was kokos. In het originele recept was het alleen wortel, ik heb de hoeveelheid die voor wortel stond, verdeeld in versgeraspte kokos en geraspte wortel, in gelijke delen. O ja, en ook gewoon wat witmeel toegevoegd omdat het beslag veel te drabbig was omdat ik teveel water in de blender bij de linzen gevoegd.

Volgt nu het recept:

170 gram grijze of bruine linzen. Eerst een nacht geweekt en afgegoten, vervolgens gaar gekookt en gepureerd.

water

170 gram oersuiker (te koop in de natuurvoedingswinkel)

1 ei

170 gram fijngemaakte ananas

een weinig zout

170 gram boter

170 gram geraspte wortel, 170 gram geraspte verse kokosnoot

zakje bakpoeder

flinke theelepel kaneel

bloem

Alle ingrediënten goed mengen. Bloem toevoegen tot je een normale dikte cakebeslag hebt (als het nogal traag van een lepel loopt). In een beboterde vorm gieten en in het midden van een op  180 graden voorverwarmde heteluchtoven plaatsen. Ruim een half uur laten bakken. De cake is gaar als je er een vork in kunt prikken en er weer uit halen terwijl de vork droog blijft. Laten afkoelen en poedersuiker erover. Hoor graag jullie reacties!

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Overig en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tulband met linzen, kokos, wortel en ananas

 1. jitske zegt:

  Hoi Zilvervis: vandaag jouw recept uitgeprobeerd: hij is niet goed gaar geworden!
  bij 1 uur in de oven zelfs: gas moet echt op standje 4, dan ga je wat ruiken.
  Misschien toch te vochtig: de smaak is goed, de rand is o.k: zo moet ie. Het is nu een soort roomboterkoek, hm.Heb gewone rietsuiker, cocos uit zakje (100g, te weinig dus, had niet meer gekocht).
  Het is wel een potent hapje, dat is niet zo gezond, maar hij wordt wel weg, veel sporten en fietsen dus geblazen. Smaak, structuur op de mond is voortreffelijk. Dag, dag.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Ha Jitske,
   Ik heb de taart in een verder lege heteluchtoven op 180 graden gedaan, leeg dwz alle ovenplaten e d eruit zodat de hete lucht eromheen kan wervelen, in een beboterde Rvs tulbandvorm, met een heel zakje bakpoeder. Ik heb de helft boter en de helft kokosvet gedaan.
   Jammer dat hij niet goed gaar werd. Ik heb hem ruim een uur op 180 gehad en toen was hij dat bij mij wel.
   Vind het wel heel sympathiek dat je het geprobeerd hebt….dank voor je respons!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.