Muziek, de beste vriend van de liefde

Muziek en liefde. Bron: Flickr, pedrosimoes

Muziek en liefde. Bron: Flickr, pedrosimoes

Muziek verzacht en schept een ontspannen sfeer die bevorderlijk is voor intimiteit. Dat is de conclusie van een onderzoek naar muziek, romantiek en verleiding van Daniel Müllensiefen, muziekpsycholoog aan de universiteit van London. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Spotify, een online platform voor muziek. Volgens Dr. Müllensiefen activeert muziek dezelfde genotscentra in ons brein als  seks en voedsel.

Muziek klinkt op verschillende manieren fysiek door in ons lijf. Volgens de Franse neurowetenschapper Yann Rougier valt op hersenscans waar te nemen dat muziek naast de gehoorcellen, ook de emotionele gebieden activeert die normaal gesproken opleven bij visuele en geurstimuli.

Sommige liedjes zijn beter geschikt voor de liefde dan andere. In het algemeen vonden zowel mannen als vrouwen warme, tedere liedjes beter geschikt, maar ook sommige stevigere songs deden het goed. Dr. Müllensiefen:‘‘De beste ‘verleid’nummers hebben allemaal een groot dynamisch bereik, een zekere rauwheid in de stem en weinig vocale vibrato. Deze onderdelen zijn sterk aanwezig in de nummers van Marvin Gaye.’’

Beter dan seks

Het onderzoek vroeg mensen ook welke liedjes ze beter dan seks vonden. Eén op de drie gevraagden vond Queens Bohemian Rhapsody hierin de absolute nummer één. ‘Sex on Fire’ van Kings of Leon staat op twee, en ‘Angels’ van Robbie Williams op drie.. Müllensiefen:‘‘Deze ‘beter dan seks’ liedjes zijn allemaal uniek. Ze worden vaak beschouwd als meesterwerken. Tijdens het luisteren bouwen we een verwachting op over hoe muziek verder gaat. Als de muziek tegen die verwachtingen ingaat, een andere wending neemt, wordt onze emotionele reactie zeer positief. Het zijn vooral deze onverwachte wendingen die sterke gevoelens oproepen.’’

Bronnen: Le FigaroMetro GB

(Dit bericht werd geplaatst op 29 november op hetkanWel)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.