Konsertzender Utrecht: “Van ver buiten de stad bereiken ons verzoeken”

(Door Frank Flippo)  

Helen Forrest die Skylark zingt, een liveregistratie van een Eindhovens amateurkoor, een conference van Pisuisse, waar kun je dat tegenwoordig nog beluisteren? Op Konsertzender Utrecht (KZU). Alleen op zondagmiddag, want zendtijd is duur en de zender draait op vrijwilligers. Voor zover bekend is dit de enige kleinere omroep op de Utrechtse kabel. Herman Spee (80) is de drijvende kracht. Muziekkorpsen in stad en wijde omgeving, maar ook veel vijftigplussers zijn blij met hem.

Hermans leven staat in het teken van radio en geluid:”Ik verzamelde op mijn negende al 78-toeren platen. Beroepshalve was ik tot 1960 onderhoudsschilder, en daarna decorbouwer in de Stadsschouwburg. Paul van Vliet, Wim Sonneveld, Toon Hermans, al die coryfeeën maakte ik van dichtbij mee. In 1965 werd ik lid van de Nederlandse Vereniging voor Geluid- en Beeldregistratie (NVBG). Ik ging iiederen opnemen van koren en orkesten, maar deed ook hoorspelen. Een groot succes werd Kervo de Kever. Leerlingen van een Utrechtse school gaf ik een huiswerkopdracht met het volgende gegeven: twee kevertjes gaan op vakantie en verdwijnen in een put. Bewoners van de straat willen mee kijken nieuwsgierig omlaag en worden dan meegesleurd.

Toen ik op die school terug kwam, hadden ze er een geweldig hoorspel van gemaakt en dat nam ik op. De NVBG organiseerde wedstrijden en prijswinnaars als ik werden internationaal uitgezonden. Zo bereikte ‘Kervo’ zelfs de Zwitserse radio. Er kwam wel meer van mij op de internationale radio. Tot in Hongarije, Tsjechië Italië en Engeland was mijn werk te horen. In 1975 werkte ik bij ziekenomroep Driebergen, vijf jaar later begon ik op deze zolder mijn eigen kabelzender Radio Regionaal Op Locatie, met twee recorders, een microfoon en een mengpaneel. In 1982 belde de VARA mij voor opnames van muziekkorpsen en zangkoren. Op zaterdagavond werden die uitgezonden in het programma ‘De Verenigingen’. In ’87 liep alles af door gebrek aan sponsors. Maar ik had mijn ‘Radio Regionaal’ nog die alle dagen uitzond. Muziek, hoorspelen, reportages, interviews. Acht maart 1991 veranderde ‘Regionaal’ in Konsertzender Utrecht. We hebben nu 16 enthousiaste vrijwilligers, we zoeken nog extra vrijwilligers voor presentatie en techniek. Ik betaal de hoge zendkosten van mijn pensioen, daarom zenden we alleen uit op zondagmiddag. En zonder reclame; reclamemakers willen niet alleen op de kabel. Onze aanvraag voor een etherfrequentie werd gelukkig laatst uitgeloot. Want een frequentiezender kost miljoenen. Op de kabel krijgen we genoeg respons! Eindelijk een omroep die aandacht schenkt aan oude programma’s en muziek, hoor je vaak.”

Opus

Het programma ‘Podiumkunsten Opus Utrecht’ is de trots van KZU. Muziekverenigingen uit Utrecht en wijde omgeving willen en mogen erin. Vrijwilligers reizen stad en land af voor live-opnames, en dat al sinds 1979.Van de opnamen zijn cd’s te bestellen. ‘Podiumkunsten’ is te beluisteren tussen 15.00 uur en 16.00 uur. KZU ziet zich als ‘een omroep die het waard is voor 50+’. Zie de programmering: veel klassiek, amusementsmuziek 1930-1960, een eeuw Nederlands cabaret, concertregistraties van muziekkorpsen. Bijzonder zijn ook Muziek met een tik, met successen tussen 1930 en 1960 en historische radioprogramma’s zoals de Bonte Dinsdagavondtrein. Herman:”De Mediawet schrijft een evenwichtige weergave voor van wat speelt in de samenleving, maar KZU vindt dat bij de grote omroepen het aanbod voor vijftigplussers niet overhoudt. KZU voorziet dus in een leemte. En ik ga nog steeds door. Omdat ik nu eenmaal een doorzetter ben. Ik wil bereiken dat ik zoveel mogelijk mensen plezier kan doen met programma’s die normaliter op de radio niet meer te beluisteren zijn.”

Konsertzender Utrecht (KZU), elke zondag tussen 11.00 uur en 16.00 uur en op elke laatste zaterdag van de maand tussen 11.00 uur en 16.00 uur met onder andere Opus Archief, alles op kabelfrequentie 103.4 MHz. Tel. 030-2892915,  kzu@wanadoo.nl

www.konsertzenderutrecht.nl

(Dit artikel werd in 2004 gepubliceerd in Ons Utrecht)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Subculturen, Utrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.