Bespreking: twee boeken van een natuurkundige meesterverteller

“Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that’s not why we do it.”

Fysici als Richard Feynman (1908-1988) die leuk kunnen vertellen, zijn dungezaaid. Zijn vader vroeg altijd bij alles: hoe zit dat, en: is dat echt? Zo werd Feynman een overtuigd ondergraver van dogma’s en vurig pleitbezorger van de eigen intuïtie en zintuigen. Deze verbazend begrijpelijke en amusante inleidingen tot de natuurkunde komen van Feynmans wereldberoemde lezingenverzameling van rond 1962. ‘Six easy pieces’ is het meest toegankelijk; natuurkundige begrippen maken er een bijna frivole rondedans.

Feynmans drijfveer was: ‘het genoegen van ontdekken’, titel van de iets filosofischer tweede uitgave. Het Wonder van Lourdes kan natuurkundig interessant zijn; Feynman wil dan wel precies meten hoe het werkt, want dan kunnen we die werking misschien nog verbeteren. Deze betogen zijn na vijftig jaar nog steeds onweerlegd. Of hij nu de toekomst van het computertijdperk, de spaceshuttle of religie bespreekt.

Richard Feynman, Six easy peaces, Uitg. Nieuw Amsterdam, €15,95

Richard Feynman, The pleasure of finding things out, Uitg. Nieuw Amsterdam, €17,95

(Deze recensie verscheen eerder in het blad Onkruid)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Onderwijs, Recensie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bespreking: twee boeken van een natuurkundige meesterverteller

  1. Merino zegt:

    Ik kan tevens ‘Surely You’RE Joking, Mr Feynman’ aanraden (zie plaatje bij dit blogartikel). Uitermate grappig en educatief. Voor een prikkie (zonder verzendkosten) verkrijgbaar bij een Britse bol.com: http://www.bookdepository.co.uk/Surely-YouRE-Joking-Mr-Feynman-Richard-Feynman/9780393316049

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.