Jongens beginnen steeds vroeger met puberen

(Door Frank Flippo)

Meisjes puberen tegenwoordig eerder dan vroeger. Maar het gebeurt ook met jongens, hebben Amerikaanse onderzoekers nu definitief aangetoond; gemiddeld twee jaar eerder dan twintig jaar geleden. Het is pas nu aangetoond en niet eerder, doordat het begin van de puberteit bij jongens minder zichtbaar is. ‘Vroege’ pubers lopen meer kans op overgewicht op latere leeftijd. Kinderen puberen waarschijnlijk eerder dankzij chemicaliën die zij binnenkrijgen. Hieronder tips die vroeg puberen misschien voorkomen.

Net als meisjes
Het onderzoek geeft aan dat meisjes waarschijnlijk eerder puberen door blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën, een bepaald eetpatroon en gebrek aan lichaamsbeweging. Nog niet is onderzocht of deze dingen ook opgaan voor jongens. Bij meisjes lijken plastic, chemicaliën en vooral dichloorbenzeen aanjagers voor het puberen. Vooral dichloorbenzeen, een oplosmiddel in onder andere mottenballen, Wc-schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers.
De Amerikaanse gegevens komen overeen met recente trends uit andere landen zoals Denemarken, Italië en China. Ook bij Chinese jongens gaan de testikels eerder groeien dan enkele decennia geleden. Bij Deense jongens start de testikelgroei gemiddeld drie maanden eerder dan 15 jaar geleden. Gezond lijkt dit allemaal niet. Bij meisjes wijst voortijdig puberen vaak vooruit naar obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes op latere leeftijd. Zulke meisjes hebben later veel meer kans op borstkanker. Enkele studies wijzen ook op meer risico op balkanker bij vroeg puberende jongens.

Groei begint eerder
De onderzoekers testten de jongens alleen op zichtbare lichamelijke veranderingen. Aan het begin van de pubertijd zijn dat de groei van de testikels en de toename van lichaamshaar. Het onderzoek laat een verschil zien tussen jongens van Afrikaanse afkomst en andere jongens. Bij veel afro-jongens begint de testikelgroei al vanaf hun negende, bij andere jongens rond hun tiende. Twintig jaar geleden begon de testikelgroei bij iedereen meestal pas rond het twaalfde levensjaar. Bij pubers loopt de lichamelijke rijping vooruit op de emotionele. De hersenen ontwikkelen zich geleidelijker dan de rest van het lichaam. Jongens en meisjes krijgen seksuele gevoelens, zonder dat hun hersenen de bijbehorende complexe emoties kunnen verwerken. Volgens het onderzoek groeit dit probleem omdat kinderen ook steeds later emotioneel volwassen worden.

Groene zeep

Ons huishouden zit naast het al genoemde dichloorbenzeen, vol met nog veel meer rommel. Chemische schimmel-, onkruid- en insectenbestrijders voor de tuin zijn mogelijke verwekkers van non-hodgkin lymf- en bloedkanker. Accepteer liever die paar paarde- of boterbloemen op je gazon. Maak schoon schip: antibacteriële zeep is waarschijnlijk  funest voor je schildklier en hormoonproductie, en kweekt resistente bacillen. Was met ouderwetse zeep en warm water. Of reinig op alcoholbasis. Synthetische geurstoffen kunnen de hormoonhuishouding schaden. Lucht gewoon wat vaker. Heftige schoonmaakmiddelen als gootsteenontstoppers en ovenreinigers kunnen de longen beschadigen. Ammonia kan een acute astma-aanval geven. Alternatief: een oplossing van azijn en water doodt 90% van alle bacillen.

Schoon huishouden

De keuken maak je schoon met heet zeepwater, dan met azijn-water oplossing. Navegen met wat waterstofperoxide. Bakken op anti-aanbakpannen is bakken op plastic of perfluoralkylzuur. Deze troep kan dood sperma veroorzaken, vrouwelijke onvruchtbaarheid, ADHD, hoge cholesterol, schildklieraandoeningen. Kook liever op gietijzer, roestvrij staal of glas. Bestrijdingsmiddelen op voedsel verlagen onze afweer en ons vermogen voedingsstoffen op te nemen. Eet biologisch!

Vinyl zeil en alle zachte plastic zit vol ftalaten, weekmakers die de groei verstoren en het IQ kunnen verlagen. En eczeem, astma en gedragsstoornissen veroorzaken. En vergeet BPA niet, een gif voor de hormonen in het meeste blikvoer en plastic verpakkingen en flesjes. Loop thuis liever op hout, kurk, bamboe of linoleum. Vluchtige organische stoffen zijn ook funest. Vermijd geperst hout, spaanplaatkasten, zij geven kankerverwekkend formaldehydegas af.

Bron: Rodale, Pediatrics

(Dit bericht verscheen in iets kortere en gewijzigde vorm, eerder op de website hetkanWel op 25 oktober 2012)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.