Ruilkringen van idealisme en handelsgeest: “Houd de Utrechtse sterren rollende”

(Door Frank Flippo)  

De economie zit in een dip, maar dingen moeten nog steeds betaald worden. Tenzij je in een ruilkring zit, zoals het Utrechtse Lets.. Je krijgt er punten voor uiteenlopende karweitjes. Zonder een cent op zak kun je uit eten gaan of hulp krijgen bij een verhuizing. Eigenlijk vreemd dat er niet meer dan zo’n 300 mensen* actief zijn in LETS Utrecht. 

Waarom eigenlijk? Coen, al jaren actief in Lets: “Met de verslechterende economie zou het gemakkelijker moeten zijn, maar dat is het niet. Eens niet in die dure euro’s te hoeven betalen, klinkt aantrekkelijk. Alleen, de organisatie heeft een tekort aan menskracht, en het schort ons aan PR.”

Iets doen voor een ander, en daar dan iets voor terug kunnen krijgen. “Eigenlijk dateert het idee uit de prehistorie. Leuk vind ik dat je talenten waar je geen Euro’s mee kunt verdienen, hier toch kunt uitleven. Zo ben ik een muzikale verteller, een soort troubadour. Verder bied ik Reiki aan, Bed en Breakfast en Reizen in je Fantasie. En een cursus onderhandelingsvaardigheden met sterren.” In Utrecht heten de punten Sterren, in Houten houtjes, in Nieuwegein geintjes, en zo heeft elke kring zijn eigen naam voor de punten. Deelnemers bepalen zelf de hoeveelheid sterren die hun dienst waard is.

PR-tips

Coen: “Als je niet goed onderhandelt, ben je zo door je sterren heen. Ik geef ook PR-tips, bijvoorbeeld regelmatig je aanbod herformuleren. Dan komt er in het overzicht van dienste een sterretje bij jouw omschrijving te staan. Dat trekt.”

Allerlei soorten diensten zijn denkbaar. Ook seksuele? Coen: “Ik ben het nog niet tegengekomen. Er is wel een man die het vraagt, op een heel grappige manier, zodanig dat je niet weet of hij daar echt op uit is. Als aanbieder etaleer je jezelf dan wel mogelijkerwijs als een seksueel gefrustreerd persoon.”

Rijk worden is er bij Lets niet bij, want 500 sterren is je maximale aantal, zoals 500 min je minimum is. Rente bestaat niet, ‘rood’ staan mag: “Want dat min betekent ook dat je gehandeld hebt en dat vinden wij positief. Negatief is, als mensen op hun geld gaan zitten. Juist dat schept een recessie.”

Lets bevat vogels van diverse pluimage: “Er zitten soms heel vreemde maar ook heel interessante mensen tussen.  In elk geval zijn het mensen, bereid meer te doen dan alleen te werken voor euro’s. Idealisme? Zeker, maar ook opportunisme en handelsgeest. Daar is niets mis mee. Zo lang je iets wilt doen voor Sterren in plaats van Euro’s..”

Ideaal voor gepensioneerden en werklozen? “Niet iedereen bij ons is dat. Er lopen hier genoeg mensen rond met een baan. Zelf werk ik als apothekersassistent, maar ik heb het altijd belangrijk gevonden om dingen te doen naast mijn betaalde werk. Eerst was dat vrijwilligerswerk, maar ik kreeg voor alle energie die ik daaraan besteedde, voor mijn gevoel maar weinig terug. Lets daarentegen is geen liefdewerk, je krijgt hier gewoon sterren voor je activiteiten.”

Meer informatie

Infonummer Lets Utrecht (Sterlijn): 030-7850595. Spreekuren donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in het Milieucentrum Utrecht aan de Oudegracht 60. Telefoon tijdens spreekuur: 030-2637240, website: sterrenstelsel

*Dit artikel stamt uit 2004. De meeste feiten zijn opnieuw gecheckt voor deze herpublicatie, maar niet het aantal actievelingen binnen LETS Utrecht.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Subculturen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ruilkringen van idealisme en handelsgeest: “Houd de Utrechtse sterren rollende”

  1. natuurfreak zegt:

    Daar valt zeker wat voor te zeggen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.