Vier recepten voor anders leven op een warmere aarde

Waterhuizen, ondergrondse steden, drijvende boerderijen en lokale micro-energiecentrales zijn niet meer zo science fiction als het lijkt. Niet alleen de klimaatverandering is er al, ook praktische oplossingen zijn dichtbij. We zullen te maken krijgen met heviger droogtes, meer overstromingen. Maar de hele menselijke geschiedenis is er een van aanpassing en onze vindingrijkheid is bijna grenzeloos. Hier vier oplossingen die het leven op een warmere aarde prettiger maken.

Waterhuizen

Mensen bouwden vroeger huizen op palen, maar bedrijven als Waterstudio geven hier een moderne draai aan: drijvende appartementen, een drijvende moskee in de Verenigde Arabische Emiraten en drijvende hotels, conferentiecentra en andere gebouwen voor de Malediven. Dat eilandenrijk zal tegen 2080 geheel onder water komen te liggen. Ook het bedrijf Dura Vermeer maakt drijvende gebouwen zoals een kas en een heel amfibiedorp, gebruik makend van lagen plastic schuim die zwaardere bouwwerken kunnen ondersteunen.

Ondergronds leven

Wie wil er nu leven als een mol? Maar ondergrondse steden bieden wel meer bescherming tegen een ruw klimaat en grote kou en hitte. Na hevige stormen blijven steden met ondergrondse leidingen gewoon functioneren, terwijl bovengronds bekabelde woonplaatsen in het donker komen te zitten. Hong kong heeft al ondergrondse electriciteitscentrales en waterreservoirs, maar die stad doet dat ook om ruimte te sparen. Ondergronds leven kan prettiger zijn dan je denkt. In New York is een plan bedacht voor een prachtig ondergronds park in een voormalig tramstation. Het geld stroomt al binnen. Optische fiberkabels kunnen zonlicht geleiden naar ondergrondse ruimtes zodat er bloemen en bomen kunnen groeien, en schadelijke UV-straling weren. Electrisch licht biedt uitkomst op bewolkte dagen of s nachts.

Drijvende boerderijen

Bangladesh, met 140 miljoen inwoners, ondervindt de zeespiegelstijging aan den lijve. Het land ligt grotendeels rond de 3 meter boven zeeniveau. In een gemiddeld jaar overstroomt een kwart van het land. Eens in de vier, vijf jaar is zestig procent de klos. Inwoners hebben nu een drijvend landbouwsysteem bedacht. Boeren bouwen vlotten van stro, rijststoppels en een kruid genaamd waterhyacint, en gooien daar een laag rottende waterplanten op als mest. De vlotten worden beweegbare drijvende oppervlakten die in de plaats komen van overstroomd bouwland, en kan zelfs meer oogst opleveren dan traditionele landbouw.

Slimme energie

In een opwarmende wereld gebruiken huizen en bedrijven steeds meer energie om koel te blijven. De energiecentrales van de toekomst zijn waarschijnlijk niet de grote energiekolossen die je nu veel ziet. Natuurlijk zullen ze veel vaker draaien op schone energiebronnen zoals zonneenergie, getijdencentrales en aardwarmte. Ook zullen ze snel reageren op verschillende energiebehoeften in verschilledne dagdelen. Waarschijnlijk komt er een netwerk van kleinere microcentrales die hun energie halen uit lokale energiebronnen: een windmolen waar het veel waait, zonnepanelen waar de zon veel schijnt. Ondanks hun lokale input, zullen ze kunnen samenwerken om energie daar te brengen waar die nodig is.

Bron: Innovation News Daily

(Dit bericht verscheen op 10 augustus 2012 ook op de website hetkanwel.net)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vier recepten voor anders leven op een warmere aarde

  1. natuurfreak zegt:

    Er zit zeker potentieel in al deze mogelijkheden en ik twijfel er niet aan dat binnen afzienbare tijd heel wat van die dingen zullen uitgevoerd worden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.