Uti Porta Latina Stat

(Door Frank Flippo)

Al meer dan een half millennium heeft Utrecht een gymnasium, ooit de eerste niet-kerkelijke school in de stad en van meet af aan een instituut met een sterk humanistische inslag. Bepaald moedig was de school in de oorlogsjaren; tot en met de rector keerde het lerarencorps zich tegen de tirannieke denkbeelden van de bezetter en wist dit tot diep in 1943 vol te houden. Een interview met co-auteur en ex-rector Marcelis van een herdenkingsboek over vijf eeuwen ‘elitair’ onderwijs: “Om te kunnen slagen moet je aanleg en gemotiveerdheid meebrengen, In die zin tot een elite behoren vind ik niet verkeerd.”

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Onderwijs en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.