Mooiste plekje: Begraafplaats Soestbergen

(door Frank Flippo)

Een dodenakker als mooiste plekje van de stad is niet zo raar als het lijkt. In de 19de eeuw werden veel begraafplaatsen bewust ontworpen als wandelpark en ook zo gebruikt. Historicus Edwin Maes, gespecialiseerd in funeraire cultuurhistorie,  is er meer dan duizend keer geweest in zeven jaar tijd. In 1996 kwam het boek ‘Begraafplaatsen’ uit waarvan hij mede-auteur is. “Ik ontdek hier steeds nieuwe dingen. Laatst struikelde ik bijna over een opengeslagen bijbel van marmer.” Struin met hem mee.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Utrecht, Wandelen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Mooiste plekje: Begraafplaats Soestbergen

 1. Met onze gids liepen we rustig door de stad van plein naar plein liet ons de leuke plekjes zien waar niet veel toeristen komen nl.

  Like

 2. h huizinga zegt:

  kwam dit toevallig tegen; ach hoe erg de kaalslag door het aanleggen van de trambaan. het is op dit moment niet meer duidelijk of de oude beuken aan de rand blijven staan maar ik vrees het ergste. kreeg als buurbewoner vanmiddag laat een wijkbericht in de bus waarin aangekondigd werd dat er maandag de eerste van de 89?! bomen gekapt gaan worden.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Dit is vandalisme, zo niet moord. Bomen zijn subtiele, waardige wezens en zonder kunnen wij niet. Wie monumentale bomen kapt, slacht de kip met de gouden eieren. Een jaar of tien geleden waren hier laaghartige grafschenners actief. Maar levende wezens wegbulldozeren vind ik eigenlijk erger, zeker als je de reden hoort: groter, breder sneller. Zelf rusten de uitvoerders en planners van deze werkzaamheden ’s zomers ook het liefst in de schaduw van beuken. Ik betwijfel of ze daar ook maar een ogenblik aan denken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.