Uilkema’s queeste

Klaas Uilkema (1873-1944) was een fenomeen; de eerste moderne boerderij-onderzoeker in Nederland die het dikste proefschrift vervaardigde dat ooit in Nederland verscheen, (Universiteit Leiden) na vele jaren van noeste arbeid. Het eerste deel behandelt zijn leven en werk, het tweede (uitverkochte) deel alle door hem verrichte opmetingen. Op talloze motortochten door het Friese land, overal speurend naar de oudste boerenhuizen, gesprekken aanknopend met bejaarde landbouwers, snuffelend in archieven en steeds bijgestaan door zijn platencamera, verzamelde hij in vele jaren de bouwstenen voor zijn levenswerk. Dit artikel verhaalt ook van het heroïsche van Uilkema’s queeste.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Recensie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.