Cultuurverandering bij Collins Bus beloond met prijzen

3 oktober (Orlando, Florida) – Toen Mike Strickland in 2009 manager milieu, gezondheid en veiligheid werd bij Collins Bus Corp, een fabriek van kleine schoolbussen, ging dit bedrijf op een uiterst eenvoudige manier om met haar afval. Deze filosofie kwam, kort gezegd, neer op:”Gooi het op de stortplaats.”

Afgezien van het schroot dat vrij komt tijdens de fabricage, gooide de fabrikant vrijwel
alles wat over was in de container. Voor elke bus die hij bouwde, komt dit neer
op zo’n 650 kilo afval hout, pallets, karton, krimpfolie en nog veel meer. Het
bedrijf bracht in 2009 meer dan 1000 ton afval naar de stortplaats.

“Niemandkeek er naar om”, aldus Strickland. Hij herinnert zich zijn eerste werkdag
als manager. “Medewerkers kwamen naar mij toe met karton en vroegen:”
Waarom recyclen we dit niet? “Een goede vraag die ik mezelf ook al had
gesteld.”

“Een uitspraak typerend voor de heersende mentaliteit was: Het is niet de moeite
waard,” aldus Strickland. “Niemand besefte dat we hier geld mee
kunnen verdienen.” Sindsdien is zoveel veranderd dat Strickland.  in
Kansas op een recycling en afvalconferentie voor bedrijven een prijs kreeg: de
Green Award voor ‘corporate citizen’.

Nog een eerste prijs, ditmaal, uitgegeven door Waste & Recycling Nieuws en
gesponsord door Greenstar Recycling, kreeg Collins’ busmaatschappij tijdens een
conferentie eind september in Orlando, Florida. Het versloeg finalisten als
General Motors en Turner Construction, en meer dan veertig andere inzenders.

Hoe kreeg Collins Bus dit voor elkaar?

In 2009, onder leiding van Strickland, begon het bedrijf met recycling. Eerst karton,
daarna afvalhout, pallets en andere materialen. Single-stream recycling is nu
in het hele bedrijf geïmplementeerd. Bij single-stream recycling worden alle
materialen door elkaar aangeboden, of het nu papiervezels, metaal, kunststoffen
of iets anders is. De afvalwagen haalt alles tegelijk op; sorteren gebeurt in
het verwerkingscentrum.

Het bedrijf stopte helemaal met het gebruik van houten kisten en verving deze door herbruikbare, stapelbare metalen rekken. Ook de testprocedures die vroeger 600.000 liter per jaar vergden, werden gewijzigd in milieuvriendelijker varianten.

Verder is het bedrijf bezig, het hele kantoorgedeelte te voorzien van zonnepanelen. De
resultaten zijn er naar: in plaats van 1.000 ton afval in 2009, produceerde het bedrijf slechts 293 ton puur afval in 2010; de rest werd gerecycled. Dankzij het single-stream recyclingsysteem bracht Collins Bus in twee jaar tijd haar totale vaste hoeveelheid afval met 90 % terug.

‘Collins coaching’

Misschien wel de meest opvallende verandering is dat Collins Bus nu zijn verhaal van ‘best practices’ deelt met ruim dertig bedrijven in centraal Kansas. Collins Bus begeleidt deze bedrijven op regelmatige basis richting duurzamer produceren.

Wat wil Strickland bedrijven meegeven die ook die kant op willen? “Begin gewoon. Kies een afvalstroom uit. Bel bedrijven op die dit type afval afscheiden, en vraag dan: ‘Recycle je deze spullen?” Ondanks het winnen van de prijs lijkt Strickland nog wat verbaasd over de enorme vooruitgang die zijn bedrijf boekte.

“In gedachten kijk ik naar een dagelijks beeld: een container vol karton en afvalhout op weg naar een stortplaats. En dan ineens zo iets als deze prijs krijgen- ik vind het ongelooflijk”, aldus Strickland na het in ontvangst nemen. Hij  staat bekend als een laagdrempelige leidinggevende. Werknemers kunnen zo zijn kantoor bij Collins Bus binnen lopen. “Vaak komen ze aan met een klein stukje van een bepaald materiaal en vragen dan: “Kunnen  we dit misschien recyclen?”Strickland lacht. “Ik krijg dat veel de laatste tijd. Echt cool!”

(Redactioneel commentaar  Zilvervis: Dit artikel is geschreven als proefopdracht en is een bewerking en vertaling van een Amerikaans  nieuwsbericht op de website Waste & Recycling News. Het is niet in eerste instantie bedoeld als reclame)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Zakelijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.