Nog éénmaal de Servaasbunker

(door Frank Flippo)

Het huidige appartementencomplex aan het Utrechtse Servaasbolwerk herinnert aan koude noch warme oorlog. Van vervlogen verzetsdaden wordt het koud noch warm. Het past in een trend: na 1945 is meer ouds verdwenen dan daarvoor, het bombardement op Rotterdam inbegrepen. De Servaasbunker was de laatste grote Utrechtse bunker. In oorlogstijd vooral communicatiecentrum, daarna ook atoomschuilkelder. Tot aan de sloop in 2004 zaten de schokvrije vloeren, de telefooncentrale en de originele deuren er nog. Oud-verzetsmensen wilden er een oorlogsmuseum van maken. Zoals vaker, liet de plaatselijke overheid haar oren liever hangen naar een projectontwikkelaar. Deze artikelen uit Ons Utrecht, januari en oktober 2001, getuigen van deze bijzondere plek. Na publicatie groeide de  weerstand tegen sloop. Het mocht niet baten.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Utrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.