Diemerzeedijk revisited

(door Frank Flippo)

Nescio beschreef de dijk in Titaantjes; tien jaar geleden was de Diemerzeedijk berucht vanwege een gemene gifbelt. Mensen meden de plek. De natuur bloeide op; roofvogels, ringslangen, zeldzame planten. Daarna werd de belt gesaneerd en geïsoleerd. Op het afval ligt nu een twee meter dikke laag van deklagen, waaronder een afsluitende laag van zandbentoniet en polymeer.  Bovenop ligt een ‘leeflaag’ waar kleine gewassen zoals krentenboompjes, struiken en bloemen groeien. Er omheen schermwanden, 26 meter diep op een ondoorlatende kleilaag, en 5 kilometer in de rondte. Binnen de isolatie is de grondwaterstand laag zodat niets weg kan sijpelen. In 1996 was een wandeling door de mist er nog kankerverwekkend. Verslag van een riskante tocht, georganiseerd door Milieudefensie.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.