Verboden onderwerpen

(Door Frank Flippo en Martin Jansen)

Kanker noem je niet meer ‘k’ anno 2011, en scheldwoorden als pokkevent en klerelijer klinken nu oubollig. Maar verder kan dit artikel uit de zomer van 1993 zo online, met tal van levendige voorbeelden  over de rol van taboes. Hoe zij veranderden in het civilisatieproces dat onze samenleving sinds de middeleeuwen doormaakt, maar ook hoe elk opgroeiend kind met vallen en opstaan leert wat wel en niet mag. De gespannen verhouding tussen religie en kunstenaars die deze tekst schetst, is gezien de cartoonaffaires actueler dan ooit. ‘Verboden Onderwerpen’ verscheen oorspronkelijk in  het tijdschrift Alledaagse Dingen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

N.B. Lees ook over taboedoorbreker Gied Jaspars, van o.a. de Barend Servet Show.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.