De Chichimeken en de ploegende engel van Isodoor

a Donna Cleveland chichimeca.jpg

Bron: Donna Cleveland, Flickr

Als Guanajuato alleen boeide vanwege de ligging, de monumenten en de ondergrondse gangen, zou het een openluchtmuseum zijn. Die drie zijn al heel wat en nogal spectaculair, maar de ware charme is gelegen in de bevolking, globaal een mengeling van latino’s (mensen van gemengd Spaans-Mexicaanse afkomst) en verschillende indianenvolkeren, waaronder de Chichimeken. Proef hun heerlijke soepen, tamales, geniet van hun mooie muziek, hun verhalen, hun medicinale kennis…als je een beetje Spaans spreekt, wat zij meestal ook doen.

Dat er vandaag überhaupt nog Chichimeken rondlopen in Guanajuato danken zij aan hun dappere verzet tegen de Spaanse conquistadores. Lang hielden zij stand, tot de Spanjaarden stelselmatig de paden afsloten naar hun voedselbronnen. Toen gaven zij zich over. Een van de gevolgen was hun bekering tot het geloof van de fanatiek katholieke bezetters.

Gelukkig slaagden de Chichimeken erin, het bij een bekering te houden met behoud van eigen kwaliteit; hun katholicisme heeft  bijna alle belangrijke Indiaanse oogstfeesten en gebruiken. Natuurlijk aanbidden ze als alle Mexicanen de heilige Maagd van Guadelupe, eigenlijk als de moedergodin en vruchtbaarheidsgodin die hier altijd al resideerde, maar vergeet ook Isidorus niet. Hij is de belangrijkste mannelijke heilige van de Chichimeken.
De heilige Isidorus, arme landarbeider en helper van armen en dieren, bleek voor de natuurvriendelijke Indianen een ideale beschermheilige. Bovendien wordt hij gezien als brenger van regen, een dankbaar onderwerp in hun habitat, de vaak gortdroge hooglanden van Mexico.

Enkele wonderen uit Isidorus’ leven wil ik je niet onthouden: Isidorus  voerde eens de helft van zijn zak graan aan hongerige duiven die vergeefs in de bevroren grond pikten. Anderen bespotten hem, maar bij thuiskomst bleek de zak weer helemaal vol. Isidorus bezocht elke ochtend voor het werk uitgebreid de mis, zodat hij veel later op het veld was dan de anderen. De landeigenaar ging poolshoogte nemen en ze ontdekten dat terwijl Isidorus diep verzonken lag in gebed, een engel voor hem op het veld de voren ploegde. We gaan niet alle wonderen opnoemen, want er worden 438 aan hem toegeschreven. (Bron: Engelstalige Wikipedia).

Lees meer over de wonderen van Guanajuato in Van het Pad! 

Patron of Retrievers?

Bron.Alan Levine, Flickr

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Folklore, Mexico, Reisverhalen, reizen, Spiritueel en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.