Tibetaanse wonderen, deel 1: Lung Gom Pa

Milarepa Michael Eisenriegler

Vlakbij Yamdrok Tso in Tibet. Bron: tjabeljan, Flickr

Lung gom pa renners zijn zo wonderbaarlijk dat veel mensen weigeren te overwegen dat ze bestaan, of ooit bestaan hebben. Verend en stuiterend rennen ze in trance ontzaglijke afstanden en met snelheden waar normale  mensen alleen van dromen. 

Hindoes weten het al lang; wij hebben het uit ons bewustzijn verbannen. Door langdurige training kunnen sommige mensen vermogens verwerven die grenzen aan het wonderbaarlijke. Noem het meesterschap dat begint met wat we in Europa de meesterproef heette. Hij bekroonde je opleiding  als je in de leer was bij een goudsmid, of bij een schilder als Michelango. Of bij een magister in de verborgen kunsten.

Vergelijk het met het leren van een kunstzinnige vaardigheid, zoals klassiek repertoire beheersen op de vleugel, of het eerste bedrijf van het Zwanenmeer kunnen dansen, of een geloofwaardige Rembrandteske ets maken. Al die dingen vragen veel pijn, moeite en doorzettingsvermogen. En dan moet je er ook nog een bovengemiddeld talent voor hebben.

HIndoes zouden er niet van opkijken als ze een Tibetaanse lama verend met hoge snelheid door een vlakte zouden zien suizen. (In Tibet heten zij lung gom pa renners).  Het verschil met ons westerlingen is, dat zij het kunnen plaatsen in een zinvol kader in plaats van in een rariteitenkabinet. In tegenstelling tot wij,  bezitten zij een referentiekader voor dergelijke zaken.  Dat kader vertelt hen: deze vliegende lama beheerst een van de sidhi’s. Sidhi’s zijn bovennatuurlijke vermogens die heel vergevorderde beoefenaren van disciplines als tantra, yoga en meditatie er gratis bij krijgen. Noem het bijproducten. Want tegen de tijd dat een lama of yogi dit kan, vindt hij dat soort vermogens totaal irrelevant. Tuinieren, of vogels kijken, of vissen vindt hij precies even waardevol, zo lang iemand met die activiteit de weg naar Verlichting in slaat.

De leraar Milarepa (1052-1135) van wie je hier een afbeelding ziet (in de stronk) was een van de stichters van het Tibetaans boeddhisme en een van de eersten van wie beweerd wordt dat ze de kunst van lung gom pa bezaten: dagen en nachten lang rennen met een snelheid en afstanden afleggend waar geen hedendaagse atleet aan kan tippen. Sprak je een lung gom pa beoefenaar aan of verbrak je zijn trance, dan viel hij dood neer. Lees er meer over in het Tibetverhaal in Van het Pad.

milarepa tjabeljan

Milarepa. Bron: Michael Eisenriegler, Flickr

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in esoterie, Spiritueel, Van het Pad en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.