Lachen als vorm van woede

Longji. Foto: Toon Bronselaer, Flickr

Foto: Toon Bronselaer, Flickr

Blauwige rook nevelt omhoog tussen de leien van de donkergeteerde Longshengse huizen,  die als vogelnesten liggen ingeklemd tussen de rijstterrassen. Na een lange wandeling rusten we uit op de drempel van ons pension. Lang  keken we uit naar een geheel houten dorp, bewoond door mensen die zich alleen te voet verplaatsen. Hier vinden wij dat, want er lopen alleen smalle voetpaden. De avond valt; binnen mept onze gastheer springend en dansend vliegen dood. Misschien baalt hij dat ik zijn brulbox uit wilde.  En nu zijn installatie zwijgt is De Stilte eindelijk daar. Genietend sluiten we onze ogen, maar helaas mag het dankzij onze eeuwig ijverige medemensen niet al te lang duren. Reeds na een paar minuten worden we opgeschrikt door felle knallen die oorlogachtig nagalmen door de omringende heuvels. Dit heftige geknal gebeurt met regelmatige tussenpozen, en deze systematiek is geen toeval, ontdekken we als we later kijken waar ze bezig zijn. Het is dynamiet dat rotsen kapot slaat waar wegwerkers een talud aanleggen. Het is al bijna af en slingert als een roodbruin litteken door het sappige groene reliëf van met honderdduizenden rijstplantjes bezette hoogten en laagten. Met kapmessen en explosieven is er doorheen gebeukt; binnen enkele maanden zullen de eerste toerbussen arriveren. Nu groeten mensen nog zonder winstoogmerk en vlechten ze rieten manden voor uitsluitend eigen gebruik. Lang zal dat niet meer duren.

Alleen op de Filippijnen, en op enkele andere oosterse plaatsen,  bestaat een vergelijkbare verticaliteit in rijstterrassen, als traptreden in haast onmogelijk steile hellingen. Mensen hakten, hieuwen, groeven en baggerden om zelfs in de grilligste heuvelgebieden rijst te kunnen oogsten. Voor elke boer telt vooral het resultaat, niet de schoonheid. Maar wij reizen van heinde en verre om een glimp ervan op te kunnen vangen.

Hier, schrijf! Onze gastheer duwt mij een blanco, in rood kunstleer gebonden boek in de handen.  Wat wil je, man? Wat verwacht je van een hongerige reiziger die net is aangekomen, een reclametekst? Korzelig duw ik het boek terug. Ha, ha, ha, roept hij.

Ik probeer het mij gemakkelijk te maken op het houten krukje aan een tafel die tot halverwege mijn schenen komt, en vis met mijn eetstokjes de laatste van vet druipende sperziebonen uit de kom. Heerlijk eten, hoewel drie dagen bonen, knoflook en rauwe groenten mijn darmen niet onberoerd laten. We lachen er om en de hoteleigenaar verstaat geen jota van wat wij zeggen, maar lacht hartelijk mee. Ook de meegrinnikende ober vindt het een geweldige mop. Ze lachen ongeacht of ze het begrijpen, en lachen nog harder als ze het heel goed begrijpen maar eigenlijk boos zijn. Dat merken we even later.

Onze kom met bonen was lekker, maar wat nu rauw op het aanrecht ligt, willen we niet: rauwe kip, eieren en groente in weinig steriele omstandigheden.  Het dorp heeft geen straatverlichting en het wordt donker, dus we moeten nu bewegen als we nog fatsoenlijk willen eten. Ongevraagd heeft onze gastheer voor ons ingekocht.  Zo gauw hij oogcontact heeft, wijst hij op het aanrecht  en dan op zijn mond.

Het spijt ons maar we gaan daar eten, gebaren we. En wijzen op het guesthouse aan de overkant. Gierend van de pret loopt hij terug naar de keuken.

(Dit is een fragment uit mijn eerste China-reis, in 1998, tijdens een tocht door de tribale gebieden in centraal-China. Hier zijn we op bezoek bij de Miao, beter bekend als de Hmong, een oud volk dat verwant is aan de Han-Chinezen)

 

Advertenties

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), journalist, historicus, (tekst) schrijver en schrijfcoach/docent. Auteur van onder andere 'Esoterie in begrijpelijke taal', (non-fictie verschenen maart 2013). Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, natuur.
Dit bericht werd geplaatst in Reisverhalen, Wandelen, Wereldreis 1998 en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s