Vegetarisch of niet?

Romanescobroccoli. Bron: SummerTomato, Flickr

Romanescobroccoli. Bron: SummerTomato, Flickr

Kan dat wel, gezond vegetarisch leven? Het is nog altijd onderwerp van verhitte debatten. Hoe meer we erover weten, hoe meer we geneigd zijn te zeggen: teveel vlees is bewezen ongezond. Toch vertellen onze hoektanden dat we van nature ook vleeseters zijn. In de gezondste gebieden ter wereld, de Blue Zones, komt hooguit een keer per week vlees op tafel. Optimaal lijkt een vooral vegetarisch dieet, af en toe aangevuld met dierlijke eiwitten. 

En hoe goed is mijn eten voor de aarde? Recente onderzoeken laten zien op welk eten onze planeet het langer uithoudt. Meestal is dat van plantaardige oorsprong. Voor het produceren van één kilo vlees is een veelvoud aan plantaardige middelen nodig. En die planten hebben voedsel, bodemoppervlakte en zonlicht nodig om te groeien.
Dus stel, we willen nooit meer naar de echte slager gaan. Wat gaan we dan eten? Sojaburgers, schimmelpaté en insecten? Ze klinken veel onsmakelijker dan ze zijn

Vegetariërs leven langer dan verstokte vleeseters, beweren mensen die alleen plantaardig eten. En de wetenschap geeft hen gelijk. Maar mensen bij wie maar eens per week vlees op tafel komt, of die per dag maar een half onsje ervan nemen, lijken nog langer te leven. Onderzoek in de Blue Zones bevestigt dit. In gebieden als Nuoro, Ikaria en Okinawa eten ze vlees zoals bij onze zuinige overgrootouders: op zondag en op hoogtijdagen een boutje of een lapje, In de Blue Zones bereiken vaak zonder noemenswaardige kwalen zeer hoge leeftijden.

Gezondheid is niet altijd een reden om af te willen zien van vlees. Tal van mensen eten beperkt vlees. Lees hier over vier voordelen van minder vlees eten. Anderen  sluiten het helemaal uit om medische, ethische of religieuze redenen. Veganisten gebruiken uit respect voor andere levende wezens zelfs geen leren schoenen; religieuze joden en islamieten weigeren schaaldieren, reptielen en varkens te gebruiken voor consumptie. Vlees produceren is zo belastend voor het ecosysteem dat je ook daarom de worsten en koteletten voorgoed vaarwel kunt zeggen.

Als je om wat voor reden dan ook helemaal wilt afzien van vlees, heeft het dan zin om vitaminepillen te nemen zodat je goed gevoed blijft? Ons lijf is in een evolutie van miljoenen jaren gebouwd op echt eten. Het is daarom de vraag of die vitamines in pilvorm wel terechtkomen waar je wilt.

Lees hier over een onderzoek waaruit blijkt dat veganisten minder vaak kanker krijgen.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.