Acht superfoods die je waarschijnlijk nog niet kende

Rijpende incabessen. Bron: mannewaar, Flickr

Rijpende incabessen. Bron: mannewaar, Flickr

Nog altijd groeien er zoveel wilde planten onder de zon dat het onbegonnen werk lijkt, ze in een mensenleven allemaal te proeven. Gelukkig zijn er vele fantastische planten in de handel en onder onze aandacht gebracht. Een tip van de sluier over de schatkamer van de natuur met acht minder bekende superfoods.

1. Kokoswater

Kokoswater is eigenlijk het vruchtwater van het kokosboom-embryo. Het zit vol kalium en mineralen en is zeer calorie-arm. Het heeft overeenkomsten met bloedplasma: er doet een verhaal de ronde dat verpleegsters op de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog soldaten kokoswater toedienden als het bloedplasma op was. Kokoswater werkt antibacterieel en bevat veel vitamine C. Sporters zweren erbij als een ultieme vitaminedrank.

 2. Jicama

Deze knol groeit aan een Zuidamerikaanse klimplant. Hij is calorie-arm, maar vult toch en smaakt heerlijk zoet zonder een suikerpiek te veroorzaken. Vanwege de zeer lage glycemische index is het idaal voedsel voor diabeten. Bijzonder is het hoge gehalte (13 procent) van de vezel oligofructose-inuline die niet wordt verteerd en verantwoordelijk is voor de zoete smaak. Ook zit er veel vitamine C in, 34 procent per 100g. Dit beschermt tegen o.a. verkoudheid en droge hoest. Jicama kan de bloedsuiker stabiel houden. Huisarts Daphne Miller ontdekte dat diabetes onder Mexicanen die traditioneel leven zeer beperkt is, maar explosief steeg na hun verhuizing naar de Verenigde Staten. Een van de oorzaken is, denkt Miller, het vervangen van jicama door aardappelen. Jicama is hier en daar vers te koop in toko’s, en als poeder in natuurwinkels.

3. Nopalescactus

Deze eetbare cactus is in twee vormen verkrijgbaar: als cactusvijg in de betere groentezaak, en ingemaakt als cactusbladen. Beide plantendelen bevatten acht flavonoïden (antioxidanten) en veel vitamine C. Een onderzoek uit 2004 in Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat je beter cactus kunt eten dan vitamine C pillen. De cactus pakt veel effectiever oxidatieve stress in het lichaam aan, dan de pillen doen. Extracten van cactusvijg genazen ook klauwontsteking bij proefdieren en remden de verspreiding van ziektekiemen, zo bleek uit een onderzoek uit Zuid Korea, (Archives of Pharmacal Research). Een ander onderzoek laat zien dat het cholesterolpeil  met ruim een kwart kan dalen na consumptie, bij dieren en mensen, net als bloedsuikerwaarden. Bij diabetespatienten vermindert het hun glucosepiek na het eten. Tenslotte: Sicilianen gebruiken het als huismiddel tegen maagzweren; het slijm in de plant blijkt goed te helpen.

4. Doerian

Een stinkende maar smakelijke en voedzame vrucht. Voor Indonesiërs en Maleisiers is het een inheemse plant. Ze noemen hem de koning van de vruchten en zijn er verzot op. Het is een natuurlijk antidepressivum met veel vitamine B6 die serotonine aanmaakt, een stemmingsverhogende stof. Botten en tanden varen er wel bij, dankzij de kalk, kalium en vitamine B waarden. Ook veroudering remt het af, dankzij de grote hoeveelheden vitamine C die de oxidatieve stress beperkt.  De vele vezels verbeteren de  de darmwerking. Niacine en thiamine zetten aan tot eten en goede spijsvertering. Het mangaan in de vrucht reguleert  de bloedsuiker, doerian is dus veilig bij diabetes. De kalium houdt je bloeddruk laag. Omdat het foliumzuur in doerian gekoppeld is aan koper en ijzer, helpt het ook goed bij bloedarmoede. Organische zwavel in de plant reguleert ontstekingsenzymen en houdt daarmee hatt- en vaatziekten op afstand. Tenslotte schijnt het ook nog libidoverhogend te werken.

5. Gojibessen

Gojibessen verbeteren het zicht, waarschijnlijk vanwege de vitamine A en de vele antioxidanten, waaronder zeaxanthine, hoewel er nog niet veel onderzoek naar is gedaan bij mensen. Wel hield het  Nestlé onderzoekscentrum in Zwitserland  een onderzoek onder ouderen met zichtproblemen. Dat liet bemoedigende resultaten zien. Bij de controlegroep gingen de ogen verder achteruit terwijl die bij de  besseneters stabiel bleven. Zij namen de bessen 90 dagen lang, elke dag een portie. Nog niet bekend is hoe het precies werkt, maar feit was dat als de zeaxanthinegehaltes omhoog gingen, dat zijn positieve weerslag had op de ogen. Andere onderzoeken laten zien dat de bessen waarschijnlijk kalmerend werken, spierprestaties verbeteren, de kwaliteit van de nachtrust verbeteren en zorgen voor een ‘gezond gevoel.’

6. Incabessen

Ook wel de gojibessen van Zuid Amerika genoemd . Dit lid van de nachtschade-familie is zeer rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. De Journal of Medicinal Food rapporteerde in 2009 dat ze wellicht diabetes en hoge bloeddruk tegengaan. Een ander rapport in Food Chemistry liet zien dat de withanoliden in de bes kankerwerend werken. Ze bevatten 16 procent aan eiwit, uniek voor bessen en meer dan tarwe. Eiwit helpt spieren en cellen opbouwen en verstevigen. De vele vitamine C bevordert wondgenezing, verlengt de levensduur van cellen en voorkomt ziekten. Vitamine A zit er ook veel in, een zegen voor de ogen, de eetlust en de smaakpapillen. En een heel B-complex, goed voor huid en haar, rode bloedcellen en het vormen van zenuwweefsel. De melatonine in de bessen stabiliseert het slaap- en waakritme en doet je vast slapen. De stof voorkomt ook oxidatieve stress.

7. Maca

Deze zuidamerikaanse knol is in natuurwinkels in poedervorm verkrijgbaar. Zeer rijk aan kalk, zink, ijzer, magnesium, fosfor en aminozuren, maar lokaal en internationaal vooral bekend vanwege de stimulerende werking op het seksleven, zowel bij mannen als vrouwen.  Het geeft je libido een boost en vergroot ook het uithoudingsvermogen tijdens de erotische activiteiten. Verder werkt het stabiliserend op het hele hormoonstelsel en ook de vruchtbaarheid verbetert ervan. Bij vrouwen verlicht het menstruele en overgangsklachten. Maca verzacht krampen, opvliegers, pijnen en bezorgdheid, stemmingswisselingen, depressie. Binnen enkele dagen maakt de knol je ook energieker, vandaar dat atleten het graag gebruiken. Aan te bevelen bij chronische vermoeidheid; veel heb je er niet van nodig. De knol is niet geschikt voor zwangere of borstvoeding gevende vrouwen. Ook mensen met kanker aan testikels of eierstokken, en problemen met de lever of de bloeddruk moeten het mijden.

8. Manukahoning

Deze bijzondere honing wordt gemaakt  door bijen in  Nieuw Zeeland die de inheemse manoekaboom bestuiven, De honing bevat naast de voordelen die alle natuurlijke honing bezit, desinfecterende eigenschappen, die helpen tegen wondinfecties. Honing wordt al eeuwenlang gebruikt op wonden, maar pas tegen 1900 ontdekten onderzoekers de natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Sommige soorten stimuleren de productie van cellen die de schade herstellen veroorzaakt door infectie. Honing werkt ook pijnstillend en gaat verdere ontsteking tegen zo gauw ze is opgebracht. De antibacteriële kwaliteiten verschillen  per soort en manier van oogsten. Sommige soorten zijn honderd keer krachtiger  dan andere. De grootste antibacteriële werking komt van waterstofperoxide, aanwezig in bijna alle honing. Soorten als manukahoning, hebben nog meer antibacteriële stoffen. Bij manukahoning is het meest werkzame deel methylglyoxal (MG). Dat zit in de meeste honing  in heel kleine hoeveelheden. In manukahoning ontstaat MG door de omzetting van dihydroxyacetone  een stof waar manoekanectar barstensvol mee zit.

Hoe hoger de concentratie MG, hoe sterker het effect. Daar is ook een schaal voor, genaamd UMF (Unieke Manoeka Factor). Voor de specifieke werkzaamheid mvan manukahoning moet die minimaal 10 UMF zijn. Vanaf 10 en hoger mag er ‘UMF Manukahoning’ op staan, of ‘Actieve Manukahoning’. Manukahoning wordt net als andere honing vooral gebruikt op kleine wonden en brandwonden.  Manukahoning zou ook helpen tegen een hele rits andere aandoeningen, zoals  kanker, hoge cholesterol, auto-immuunziektes, diabetes, oog- oor en voorhoofdsholteontstekingen, en  maag-en darminfectie.  Voor deze werkingen bestaat maar beperkt bewijs. En voordat je de pot met manukahoning uit de kast trekt, is het misschien verstandig om eerst je dokter te raadplegen. Op je brood is het in elk geval lekker en gezond en dat mag voor die prijs (minimaal 15 euro per pot!).

Bronnen: PubMed,  WebMD

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Gezondheid en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.