Greenpeace vindt giftige stoffen in populaire outdoorwear

Bron: sean dreilinger, Flickr

Bron: sean dreilinger, Flickr

Greenpeace liet dit jaar 17 outdoorartikelen onderzoeken door twee onafhankelijke laboratoria op verontreinigende stoffen. Belangrijkste conclusie: weerbestendige merkkleding is verontreinigd met verschillende hormonaal actieve chemicaliën Greenpeace voert de laatste tijd een ‘detox’ campagne, gericht op het verwijderen van giftige stoffen in onze directe leefomgeving.

De onderzoekers vonden met name veel perfluorkoolstoffen (PFK’s). Ook vorig jaar onderzocht Greenpeace weerbestendige merkkleding, met vergelijkbare resultaten.

Grenzen overschreden

De vier onderzochte merken zijn The North Face, Patagonia, Adidas en Salewa. De giftige stoffen die op en in de producten werden aangetroffen, zijn ook vluchtig. Dit betekent dat de dampen die van de kleding afkomen, ook de luchtkwaliteit in de winkels nadelig beïnvloeden. “PFK’s vervuilen het water, maar deze studie toont aan dat de ze ook de luchtkwaliteit aantasten en daarmee de menselijke gezondheid “, aldus Claudia Sprinz, woordvoerder van Greenpeace.

Onderzoek naar het materiaal van de producten wees uit dat bijvoorbeeld handschoenen van het merk Mammut  te hoge concentraties bevatten van het  schadelijke perfluorsulfonzuur  (PFOS ). De onderzoeksgegevens laten zien dat de handschoenen negen keer zoveel ervan bevatten dan wettelijk is toegestaan. De wettelijk toegestane limiet is een microgram per vierkante meter.

Voor andere PFK’s bestaan geen wettelijke limieten, maar er werden wel hoge waarden van aangetroffen. Fluortelomeeralcohol (FTOH ) bijvoorbeeld werd in bijna alle jassen vastgesteld, zowel van Adidas, Jack Wolfskin, The North Face en van Salewa. Ook bevatten ze hormonaal actieve weekmakers, ook wel ftalaten genoemd of nonylfenolen.

Greenpeace wil verbod

Greenpeace wijst erop dat jassen met PFC-vrije membranen of impregneringen van polyester en polyurethaan net zo weerbestendige zijn als deze giftige producten. Zij zijn alleen niet oliewerend, maar dat zal geen probleem zijn voor de meeste consumenten. Je kunt je ook afvragen of je ooit zo’n speciale jas nodig zult hebben. Voor dagelijks gebruik zijn outdoorartikelen niet per se noodzakelijk.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken waarschuwen tegen het gebruik van PFK’s. Zij geven aan dat deze het immuunsysteem verzwakken en de vruchtbaarheid bij vrouwen negatief beïnvloedt. Verschillende indicatoren bij met PFOS besmette dieren wijzen op schade aan de lever. Andere onderzoeken ontdekten een verhoogd risico op kanker bij besmetting. Greenpeace roept op tot een EU-breed verbod op het gebruik van PFK’s. Sommige modemerken zijn al uit eigen beweging gestopt met het verwerken van deze stoffen in hun artikelen.

Bron: Der  Standard

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Economie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Greenpeace vindt giftige stoffen in populaire outdoorwear

 1. Hans Verbeek zegt:

  Goed dat Greenpeace de weerbestendige merkkleding van The North Face in de ban wil doen. Ik ben benieuwd wat ze dan gaan dragen als ze weer naar de Noordelijke IJszee of Antarctica gaan varen.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Misschien leer, gevoerd met bont? Niet zo diervriendelijk, wel zeer weerbestendig. De Inuit, de Afghanen van 200 jaar geleden en vele andere arctische en bergvolkeren haddeen het er behaaglijk warm van. Zonder hormoonverstorende troep…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.