Waarom zou je (biologische) sinaasappelschillen ooit nog weggooien? Kinderen recyclen ze als nepkunstgebit, maar zo bedoelen we het niet. Je maakt ze blij als je ze gedroogd in het haardvuur gooit, dan ontstaat een soort minivuurwerk. De oude Chinezen droogden en poederden sinaasappelschillen als probaat medicijn. In gebak en stoofschotels smaken ze heerlijk, een zonnestraaltje op je tong. Wij doken in de kunst van het recyclen van sinaasappelschillen en kwamen de onwaarschijnlijkste manieren van recycling tegen. We zetten er tien voor je op een rijtje:
1.Huidverzorging: zo krijg je een glanzende, schone huid met minder puistjes en donkere vlekjes. Je gebruikt alleen het buitenste dunne oranje velletje, dit blijf je over je huid wrijven tot de oranje kleur van het schilletje in zwart verandert. Kwartier tot half uur laten intrekken, dan afwassen met koud water. Uitdrukkelijk geen zeep of huidcleanser erbij gebruiken. Doe dit na het invallen van het donker, want het maakt je huid tijdelijk droog en veel gevoeliger voor zonlicht. De ochtend erop kun je gewoon weer in de zon lopen.
2.Olie winnen uit sinaasappelschillen is eenvoudig maar bewerkelijk. Schillen drogen, fijnstampen, poeder in een steriele glazen pot doen, heldere wodka of jenever erbij tot het net onder staat. Luchtdicht afsluiten. Wegzetten in de zon, of andere warme plek zodat het mengsel lauwwarm blijft: dan komt er meer olie vanaf. Regelmatig omschudden. Na twee dagen het mengsel door een koffiefilter halen. De vloeistof in een losjes afgedekte schaal laten indampen tot de alcohol weg is. Wat je overhoudt is de sinaasappelolie. Voeg een lepeltje toe aan bad of shampoo…tintelfris en heerlijk voor je velletje. Tot poeder vermalen gedroogde sinaasappelschil is ook een heerlijk badpoeder, als je geen zin hebt de olie er uit te persen.
3.Potpourri. Muffe of stoffige geurtjes werk je weg als je sinaasappelschillen toevoegt aan een kruidenbuiltje of potpourri, en dit lekker laat sudderen op een stoof of zacht vuurtje. Het doet wonderen voor de geur in huis! Haal met een dunschiller de buitenste oranje laag eraf. Laat ze twee tot drie dagen drogen op bijvoorbeeld de verwarming zodat ze echt kurkdroog zijn. Doe gedroogde bloemen, geurige zaden en bijvoorbeeld droge dennenappel met nootmuskaat, kruidnagel en kaneel en een paar druppels essentiële olie van oranjebloesem. Goed mengen en daarna twee weken in een afgesloten zak of pot bewaren. Af en toe schudden om de geuren goed te mengen.
4.Culinair: Sinaasappelrasp. Schillen worden al langer gebruikt in de keuken, dan sinaasappels gegeten worden. Het meest bekend is het gebruik in gebak, maar er zijn talloze andere toepassingen, Basterdsuiker los houden. Basterd en andere natte suikers worden een klomp als je ze langer bewaart. Strooi er droge sinaasappelschillen door, die zullen het overtollige vocht opnemen en je suiker blijft mooi droog en strooibaar. Gooi ze in je olijfolie voor extra aroma; heerlijk in je salades, pasta’s, noem maar op Snoep: doop droge sinaasappelschillen in hete gesmolten suiker en laat afkoelen. Succes verzekerd bij kinderen. Of in hete chocola die je daarna afkoelt…schijnt onweerstaanbaar te zijn.
5.Medicinaal: Bloeddrukverlagend. Sinaasappelschil is een effectieve bloeddrukverlager. In China wordt het hier al duizenden jaren voor gebruikt. In aroma- en bloesemtherapieën wordt de olie uit sinaasappelschil wel gebruikt om klachten van depressie en overmatige zorgelijkheid te verlichten.
6.Fakkeltje. De olie in sinaasappelschillen is ontvlambaar. Pers maar eens met je hand een sinaasappelschil samen als er een kaars brandt. Voorzichtig, want er ontstaat een vuurtje! Ook gedroogd blijft enige olie achter. De schilletjes blijven langer branden dan twijgjes, zodat je een beginnend haardvuur tijd kan geven zich te verspreiden. En het ruikt nog lekker ook. Je kunt ook met het vocht uit verse sinaasappelschillen een strook papier bevochtigen en die drogen; een uitstekend ‘aanmaakblokje’.
7.Tegen ongedierte. Kattenschrik. Strooi versnipperde sinaasappelschillen door je tuin, of langs de randen, en de katten blijven weg; die houden niet van dit soort sterke luchtjes. Wrijf verse sinaasappelschilletjes over de bladeren van je kamerplanten, en de kat blijft ervan af. Naaktslakken. Deze diertjes hebben een broertje dood aan sinaasappelschil. Strooi gewoon wat stukjes sinaasappelschil op de plekken waar je veel last van ze hebt, en je ziet ze niet meer. Mierenschrik. Last van die kleine beestjes? Strooi je waar je ze af en toe signaleert, of strooi ze gedroogd en fijngestampt waar je ze continu ziet lopen. Mieren haten dat. Ook iets om te onthouden als je ergens gaat picknicken of kamperen en het blijkt er vergeven te zijn van de mieren. Strooi dan kwistig rond uit een flinke pot fijngestampte schil. Succes verzekert. Muggenwerend: verse sinaasappelschil over je huid wrijven, houdt muggen uit je buurt en voorkomt dat ze je steken.
8.Tegen stank in je kliko. Gooi sinaasappelschillen onderin, dat voorkomt ergere luchtjes en houdt grotere insecten zoals torren uit de buurt. Als de schil nog nat is, kun je hem gebruiken als een effectieve spons op vettige oppervlakken zoals eetkamertafels en keukenbladen. Ze nemen veel vet op.
9.Bioplastic. Wetenschappers hebben een manier gevonden om plastic te maken uit een combinatie van kooldioxide en sinaasappelschillen.
10.Cellulose-ethanol: wetenschappers bestuderen het verwerken van tonnen sinaasappelschillen in een nieuwe, groene energiebron. Cellulose-ethanol is een vorm van alcohol die je daaruit kunt halen.
Echt heel fijn om weten
LikeLike