Recensie op Bol.com van historicus Erlend van Ark

Zeer in mijn nopjes met weer een vijfsterrenrecensie op Bol.com,, ditmaal van historicus Erlend van Ark. (zie hieronder)

Esoterie in begrijpelijke taal

Pluspunten: Heldere boodschap (3), Toegankelijk (3), Verrassend (2), Inspirerend (1), praktisch naslagwerk (1)

Sorteren op: datum | beoordeling | behulpzaamheid

Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Universele behoefte aan verhalen

17 september 2013 | Door: IBuzz | 30-39 jaar | Purmerend

Voor mensen die naar duiding zoeken of sprititualiteit is dit boek zeer geschikt! Flippo bouwt zijn boek zeer duidelijk op, hij legt onder andere meteen de basisbegrippen – zoals esoterie – uit waardoor je hem goed kunt blijven volgen in zijn zoektocht naar het onbestemde. Alle vragen waar mensen tot op heden geen antwoord op vonden (en waarschijnlijk nooit zullen vinden) rekent de schrijver tot zijn werkterrein: wat is genialiteit? Hoe overbruggen wij de kloof tussen lichaam en geest? Hoe verklaren wij het onverklaarbare?

Esoterie is zo oud als de mensheid zelf. Flippo begint met het verhaal over Atlantis, uit de Griekse mythologie (Plato) en leidt ons via Egypte en Alexander de Grote richting Azië, de grootste bron van de studie naar esoterie. Dat komt mede doordat wij in het westen na de wetenschappelijk revolutie voor een groot deel afscheid hebben genomen van de onwetenschappelijke wijsheden van de esoterie. Net als wetenschap vormden de grote godsdiensten een bedreiging. Alle mystiek en culten die niet binnen de strenge leer vielen, werden door bijvoorbeeld Christenen als hekserij/ketterij gezien en bestraft. Toch verdween (de hang naar) esoterie nooit uit het leven van de mensen en neemt het vandaag de dag nog een belangrijke plaats in in ons leven, en heeft het zelfs een plekje gevonden binnen de wetenschap.

Flippo laat zien dat esoterie een aangeboren behoefte van de mens is om de wereld om ons heen te verklaren en betekenis te geven. In zijn boek staan diverse bekende en onbekende mystes en mysterieuze verhalen over astronomie, alchemie, Leonardo da Vinci, Freud en de Hippies in de jaren zeventig, en mystiek, yoga, boedisme en christelijke kerkvaders. Hij slingert ons moeiteloos van continent naar continent en van de oudheid naar de moderne tijd. Dat is de kracht van dit boek: het zijn allemaal mooie en aansprekende verhalen. Een nadeel is misschien dat hij soms appels met peren vergelijkt, heel algemeen moet blijven en de historische eigenheid van personen en tijdvakken onvermeld moet laten. Veel, vooral Yoga en andere oosterse godsdiensten worden bijvoorbeeld vooral vanuit westers standpunt benaderd. Dat neemt niet weg dat ik het boek ademloos en in een ruk heb zitten uitlezen… .

Pluspunten: Inspirerend, Toegankelijk, Heldere boodschap

Vond je deze review nuttig? Ja (0) | Nee (0) | Ongepast?

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Filosofie, Recensie, Spiritueel, Zilvervis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Recensie op Bol.com van historicus Erlend van Ark

  1. Anja de Schepper zegt:

    Hoi Frank,

    Wat een mooie recensie over je boek, gefeliciteerd hoor, ik heb hem trouwens ook aangeschaft, dus ik ben benieuwd, heb nog mar een klein stukje gelezen.

    Groetjes Anja (je zus)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.