Zo krijg je kinderen aan de groente: met boeken

Bron foto: Graywolf_II, Flickr

Bron foto: Graywolf_II, Flickr

Kinderen en groente… elke ouder kent de pruilende gezichten en het met lange tanden naar binnen werken van juist de gezondste bestanddelen van het avondeten. Als ze er al wat van binnen krijgen. Onderzoekers hebben nu een manier ontdekt die  echt werkt: laat ze leuke kinderboeken lezen over wat groente doet met lijf en leden.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Psychosocial Sciences laat zien dat voorlichting over gezondheidseffecten van afwisselend eten heel effectief werkt. De onderzoekers Sarah Gripshover en Ellen Markman, van de Amerikaanse Stanford University, ontdekten dat kleuters ondanks hun leeftijd deze ‘conceptuele’ benadering via boeken heel goed begrijpen.

Nieuwsgierig

De boeken wakkeren de natuurlijke interesse van kinderen aan. Kinderen willen van alles het hoe en waarom weten. Een beetje Jip en Janneke-taal mag wel zeggen de onderzoekers, maar simplificeer niet te veel. Als je dat doet beroof je kinderen van de mogelijkheid om echt te leren en hun denken te verbeteren.

Kinderboeken

Gripshover en Markman schreven vijf kinderboeken over variatie in voeding, spijsvertering, soorten eten, microscopische voedingsstoffen en welke voedingsstoffen welke lichaamsfuncties aan het werk zetten. In hun onderzoek lazen enkele kleuterklassen drie maanden lang tijdens de ‘snackpauze’ de boeken. Andere kleuterklassen mochten gewoon snacken. Achteraf moesten alle kinderen vragen beantwoorden over voeding.

Resultaten

De kinderen die de boeken hadden gelezen bleken duidelijk beter op de hoogte van voedingsstoffen en hun functies, zelfs van functies die niet in de boeken stonden. Ze wisten meer van spijsvertering, bijvoorbeeld dat de maag voedsel afbreekt en dat bloed voedingsstoffen bevat. Ze aten in de snackpauze meer dan twee keer zoveel groenten dan daarvoor. De kinderen in de controlegroep bleven gewoon snacken. Het onderzoek werd ook afgezet tegen traditionele voedselvoorlichting over hoe leuk het is om nieuwe dingen te proberen en hoe je kunt genieten van gezond eten. Beide benaderingen leiden tot meer groenten eten. Maar de kinderen die de boeken lazen, wisten meer over de effecten van voeding, en aten meer groenten dan de ‘gewoon’ voorgelichte kinderen.

Gedrag

Of de kinderen ook buiten de snacklunch meer groente aten en of het effect ook op lange termijn blijft is nog niet onderzocht. Maar volgens de onderzoekers zijn de resultaten op zijn minst bemoedigend. In de toekomst gaan ze kijken hoe ze de boeken kunnen combineren met proeven gericht op gedrag. Ze verwachten dat met een combinatie van die twee kinderen niet meer zijn weg te slaan van de sla en spinazie.

Bron: MedicalXpress.com

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.