Red de bij en word zelf stadsimker

Bron: Flickr, dnhostor

Bron: Flickr, dnhostor

Vele gewassen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving door bijen; kersen bijvoorbeeld zullen niet aan de bomen verschijnen als bijen niet helpen met bevruchten. In Nederland overlijdt jaarlijks ruim een kwart van alle bijen, een van de hoogste sterftecijfers in Europa. Maar het machteloze toekijken is voorbij; bezorgde bijenliefhebbers zijn in grote steden cursussen begonnen met ‘Urban beekeeping’, ofwel stadsimkeren. Lees hier hoe je zelf een bijenvolkje kunt verzorgen. Dat kan zelfs op je balkon of dakterras.

Urban’ bijenteelt, imkeren in een stedelijke omgeving ontstond het eerst in steden als New York en Londen. Tussen 1999 en 2012 nam het aantal imkers daar toe met 220%. Sommigen zeggen dat stadsbijen gezonder en productiever zijn dan hun plattelandse neefjes; blijkbaar deert stedelijke luchtverontreiniging hen minder dan landbouwgiffen. In veel steden doen ook bedrijven en instellingen aan urban beekeeping, zoals in Londen  Lambeth Palace, de London Stock Exchange, het Natural History Museum, en het Royal Lancaster Hotel. In Chicago, exploiteert de Urban Honey Co-op drie bijenstallen die vooral bemand worden door ex-delinquenten. Melbourne, Australië, heeft zijnRooftop Honey, een faciliteit waar veel bedrijven gebruik van maken.

Bijenpaleis

Gelukkig begint Nederland nu ook met stadsimkeren. Nuttig en leuk; met je eigen bijenvolkje op je balkon kun je zelfs in hartje stad de natuur ervaren. Dit voorjaar waren er al cursussen in steden als Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Nijmegen. Deze maand begint een nieuwe cursus Urban BeeKeeping in Amsterdam. De cursus Holy Bee! (urban beekeeping) bestaat uit vier bijeenkomsten met theorie en praktijk van het stadsimkeren. Kijk voor meer info op www.ilovebeeing.nl

Om de bijen in de stad een mooi plekje te geven heeft een Amsterdamse architect zelfs al een ‘bijenpaleis’ ontworpen. Gemeente Amsterdam heeft I Love Beeing toegestaan een plekje in het Westerpark ervoor te gebruiken. Er is al een crowdfundingactie gaande om de 16000 euro binnen te krijgen voor de feitelijke bouw van het bijenpaleis. I Love Beeing daarnaast nog maximaal drie kasten plaatsen en denkt na over een mooi educatief programma voor stadsbewoners.

Beginnerstips

Enthousiast geworden? Begin met de volgende stappen:

*Check of je geen allergische huisgenoten en buren hebt. En check of je zelf niet allergisch bent!

*Heb je weinig ruimte en buren dichtbij, plaats dan hoge heggen rond de korf. Hierdoor vliegen de bijen ver omhoog bij het uitzwermen op zoek naar nectar.

*Bijen houden niet van modder; zet de korf dus altijd op een verhoging.

*Bescherm jezelf: een zomerjack met een bijenwerende sluier eraan vast kan handig zijn, maar beter is natuurlijk een imkerpak.

*Maak een rookvat: zo breng je rook in de korf; die de communicatie tussen de bijen verstoort waardoor ze je niet allemaal aanvallen. Werkbijen eten zich bij rook vol honing om de ‘bosbrand’ te ontsnappen en daar zijn ze dan drukker mee dan met jou terwijl je intussen honing kunt oogsten.

*Kies als je eenmaal een goede behuizing hebt met mooi verticaal hangende raten, het juiste bijenvolk. Elk volk heeft zijn eigen karakter, gewoontes en ‘gebruiksaanwijzing.

*Bescherm je bijen tegen weersinvloeden. Zorg voor goede ventilatie in en om de korf, dek de korf in het koude seizoen af tegen tocht, haal altijd maar een deel van de honing weg zodat de bijen voldoende overhouden om te overwinteren.

Dit zijn maar basale richtlijnen. Echt goed imkeren is een mooie liefhebberi, maar het is noodzakelijk dat je er kennis en vaardigheden voor opdoet. Ilovebeeing verkoopt ook een leuk beginnersboekje vol bijenweetjes.

Bronnen: Ilovebeeing, The Daily Green

Lees ook

Filosoof helpt achterstandskinderen met tuinieren

Vier vragen die meer rust zullen brengen in je leven

25 adviezen op weg naar 100 jaar

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Subculturen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Red de bij en word zelf stadsimker

  1. natuurfreak zegt:

    Dat is aan te moedigen natuurlijk maar ik ben er allergisch aan geworden.Ik ,heb wel heel veel wilde bloemen gezaaid in de tuin en hoop zo mijn steentje bij te dragen.

    Like

  2. waar kan ik een cursus volgen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.