Update: Esoterie in Begrijpelijke Taal is bijna daar

Oosters kalligraferen betekent aandachtig symbolische boodschappen penselen, terwijl al doende de betekenis tot je doordringt. Zo werkt esoterie ook. Bron: Flickr, Justin Ruckman

Oosters kalligraferen betekent aandachtig symbolische boodschappen penselen, terwijl al doende de betekenis tot je doordringt. Zo werkt esoterie ook. Bron: Flickr, Justin Ruckman

Na wat vieren en vijven komt nu, nota bene in de Boekenweek, eindelijk mijn eerste  boek Esoterie in Begrijpelijke Taal uit.  Ongeduldigen kunnen deze link aanklikken om te zien of de titel er al tussen staat.  De uitgever meldde dat hij het boek vandaag online zet en dat het morgen zeker verkrijgbaar is, zowel op papier (€9,95) als e-book (€5,95). Dit is het eerste door een  Nederlandse auteur geschreven boek dat helder uitlegt waar esoterie om draait. Het bevat een historisch overzicht dat de ontwikkeling van esoterie schetst door de eeuwen, en biografische informatie van de grondleggers. Waar komen de hippies vandaan? Wat is verlichting? Hoe werkt magie? Deze en meer vragen beantwoordt het boek.

Lees ook

Channelen in historisch perspectief

Mindfulness verlicht stress bij astma en chronische pijn

Wim Gijsen: ‘Je kunt best verlicht raken in een villa in Wassenaar’

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Spiritueel, Subculturen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Update: Esoterie in Begrijpelijke Taal is bijna daar

 1. john janssen zegt:

  Het boek van Flippo Esoterie in begrijpelijke taal geeft niet weerr wat de titel doet vermoeden. Het is een samenraapsel van allerlei stromingen, bewegingen etc. Geeft echter niet weer wat esoterie is.Op pag. 15 wordt een verklaring gegeven van esoterie en exoterie..welke verklaring het wezen net niet aangeven. Esoterie gaat over de geheime leer bestemd voor degenen die ingewijd zijn en exoterie voor hen die niet ingewijd zijn. Esoterische boodschappen bevatten een diepere waarheid. Het voorbeeld dat wordt gegeven over de woorden van Jezus omtrent het Koninkrijk maakt dit duidelijk. de mensen en zijn leerlingen dachten aan een wereldlijk rijk maar Jezus zegt verbaasd tegen de leerlingen begrijpen jullie dan niet dat dit koninkrijk onder de mensen is .En wel in jezelf en in de hele kosmos.. Het gnosticisme is leert over dit innerlijk weten. Voorts er zijn reeds veel goede boeken in het Nederlands over esoterie denk aan Jacob Slavenburg -Hans stolp – Bram Moerland .-prof. van den Broek en vele anderen. Deze zijn Flippo kennelijk ontgaan.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Dank voor uw reactie. De definitie die u hanteert is echter niet acceptabel voor mijn boek omdat die veel stromingen uitsluit. Ik heb gekozen niet voor de exclusieve omschrijving (de uwe) maar voor de inclusieve, zeg maar het paraplubegrip, of, om in uw woorden te blijven, het ‘samenraapsel’. Juist dit’samenraapsel’ hanteer ik als uitgangspunt omdat dit overeenkomt met de boekopdracht. Aan het begin van mijn boek kunt u dit lezen. Uw opvatting komt meer overeen met die van de theosofen. Ook daaraan wijd ik de nodige aandacht. Ik maak hem echter niet tot Leitmotiv omdat juist een leer voor ingewijden in de regel geen begrijpelijke taal bevat.

   Slavenburg en aanverwanten zijn mij zeker niet ontgaan. Het zijn verdienstelijke auteurs die waardevolle boeken schreven, maar helaas niet in begrijpelijke taal. Het dichtste bij komt Jacob Slavenburg, ook qua thematiek, die breder is dan de andere auteurs die u noemt. Hij beperkt zich echter tot de geschiedenis van de westerse esoterie, met uitsluiting van de 20ste-eeuwse fenomenen die ik beschrijf, zoals de hippies. En Slavenburg spreekt de lezers aan op een HBO-plus niveau. Moerland schrijft overwegend over gnosis en Katharen, Hans Stolps thema is het esoterische christendom. Dit zijn slechts deelaspecten van de esoterie. Zoals ik al in mijn boek zei, zijn er bibliotheken vol geschreven over esoterie. Zij vergen relatief veel inspanning van de lezer, en vaak ook de wil om je te specialiseren. Dit nu wilde ik de lezer besparen en dat is ook het oogmerk van mijn boek. Hierin is het uniek. Ik nodig u uit een boek te vinden van een Nederlandse auteur dat op vergelijkbare wijze de esoterie uit de doeken doet. U zult vergeefs zoeken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.