“Vanuit rust bergen verzetten!”

(Door Frank Flippo)

Trainer/coach Marjolein Hamer heeft als kernwoorden ervaren, zelf doen en zintuiglijkheid.. In haar training‘Leidinggeven vanuit  Rust’ is de Regel van de middeleeuwse monnik Benedictus  de leidraad.  De Regel is een filosofische tekst uit de zesde eeuw. Een interview met Marjolein over kleinkunst, zelfkennis en de zin van luieren.

Marjolein, hoe werd je trainer?

“Als kind was ik met onze hele familie elke zomer in Zeeland. Ik vond het erg dat mensen zoveel troep achterlieten op het strand. Ik bedacht dat ik niet het hele strand kon opruimen, maar overzag het nog wel tussen twee strandpalen. In alles wat ik daarna gedaan heb, blijft dat voor mij de kern. Ik vind het leuk de wereld mooier te maken, maar blijf daarbij wel praktisch. Ik kan niet de hele wereld blijer maken, maar wel de werksfeer binnen organisatieteams verbeteren. Zo blijf ik ‘binnen twee strandpalen’ en help daar de onderstroom vrij te maken van cynisme en negativiteit. Wat daarbij helpt, is dat ik kleinkunst heb gestudeerd en daardoor een lichte manier van kijken heb ontwikkeld.”

“Mensen hebben vaak allerlei oordelen over zichzelf en anderen. Voortdurend lopen oordelen kan verlammend werken. ’t Is toch veel mooier om te bedenken wat je bij anderen teweeg kan brengen? Hoe je kunt zorgen dat dingen beter gaan, en hoe je iemand anders boven zichzelf uit kunt laten stijgen.”

Hoe doe je dat?

Marjolein: “Door eerst jezelf goed te kennen en te weten te komen wat je drijfveren zijn. Een belangrijke leidraad daarbij is de Regel van Benedictus. Die Regel is een richtlijn uit de zesde eeuw na Christus. Maar ik vind hem nog altijd heel goed te vertalen naar de wereld van nu. De Regel bevat vele prachtige begrippen die veel waarheid bevatten.  Een mooi voorbeeld is stabilitas. Stabilitas betekent: met hart en ziel verbonden blijven aan je werk, je gezin, je vriendschappen. En zelf actie ondernemen als je voelt dat je begint af te haken. “

“Een ander voorbeeld uit de Regel dat ik toepas is: doe iedere dag alles wat je doet, met aandacht. Dit vereist wel discipline. Het belangrijkste van discipline is je houden aan de afspraken met jezelf. En daar niet in sjoemelen. Wie gedisciplineerd is, kan later pas echt luieren omdat hij het gevoel heeft, dingen goed te hebben afgerond.”

Hoe wordt iemand gedisciplineerd?

“Door structuur aan te brengen in je dagritme. In onze tijd draait alles om productiviteit; om output. Maar je kunt pas echt iets bijdragen als je ook zorgt voor input. Input zorgt dat je gevoed bent. Dat betekent dat je daarvoor in je dagritme ook tijd moet reserveren.  Dat je bijvoorbeeld tijd neemt om vakliteratuur te lezen, een pauze te houden, poëzie te lezen, muziek te luisteren. Dit naast de tijd die je reserveert voor je werkzaamheden en de uitvoering daarvan. Als je het zo plant dan ben je, als je vrij bent, ook echt vrij.”

“Mijn training is reflexief en licht tegelijk. Hij zit vol oefeningen ter overdenking. In de tijd tussen de drie afzonderlijke dagen van de training kun je de opgedane inzichten integreren in je dagelijkse leven. Zo leer je hoe je op rustige manieren bergen kunt verzetten. “

Biedt deze Regel ook iets voor leidinggevenden?

“Als jij in staat bent rustig en aandachtig je werk te doen, ben je een fundament voor je team, het oog in de storm van de dagelijkse hectiek. Zo’n baken zijn, draagt bij aan de kwaliteit van wat je met elkaar te doen hebt. De resultaten zijn dan duurzamer en er ontstaat een sfeer van gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarbij iedereen zorgvuldig met elkaar omgaat.”

Voor veel mensen is deze benadering een eye-opener. Een cursist zei: “Ik houd niet van structuur en van het woord discipline.  Maar door deze training ben ik blij verrast over hoeveel vrijheid juist deze dingen geven.”

Meer informatie over het werk van Marjolein vind je onder deze link.

(In iets gewijzigde vorm verscheen dit verhaal eerder, in zomer 2010, in ’t Bureaublad)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Interview, Spiritueel, Zakelijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.