Onderzoek: zo kunt u zich een hoger IQ aanmeten

(Door Frank Flippo)

Intelligentie, daar word je mee geboren…of niet. Of zijn er oefeningen voor, net zoals iemand zijn buikspieren kan trainen? Recent onderzoek wijst die kant uit. Iemands IQ blijkt toe te kunnen nemen in slechts drie weken tijd. En dit gebeurt door middel van een verbazend praktische oefening: een computerspel.Van goede voeding kun je flink groeien, als er tenminste groeipotentieel aanwezig is. Zo is het ook met je brein.

Intelligentie is inderdaad voor 50 tot misschien wel 80 % erfelijk, schatten onderzoekers. Maar dat zegt weinig over hoe iemand zijn hersenen gebruikt. Want in de 65 jaar dat ze in Amerika intelligentietests afnemen, is het gemiddelde IQ gestegen. Genetisch zijn de mensen in die tijd nauwelijks veranderd. Omstandigheden kunnen dus iemands IQ verhogen. Lange tijd was onduidelijk hoe precies. Vooral ‘fluïde intelligentie’ werd onderzocht. Dat is het vermogen om snel en abstract te denken. Die helpt je het snelst vooruit in je carrière. De andere soort heet ‘kristallijne intelligentie’: slimheid gebaseerd op kennis en ervaring.

Kikker op waterlelie

Hoe ziet die IQ-verhogende oefening er uit? Verschillende stukjes informatie worden door elkaar gehusseld, terwijl je die stukjes afzonderlijk in de gaten moet blijven houden. Je moet bijvoorbeeld de route bijhouden van beelden die verschijnen en weer verdwijnen. Een serie vierkanten verschijnt op verschillende locaties op een scherm. Bij elk vierkant moet je bedenken of het op dezelfde plek stond als eerder. Een moeilijker voorbeeld: Een letter die je hoort door de koptelefoon moet je koppelen aan een plek op het scherm. Je kunt zo de moeilijkheidsgraad verhogen, zoals je dat ook doet bij een lichaamsoefening waar je goed in wordt: steeds meer, of steeds sneller opdrukken. Er is ook een versie voor kinderen: die moeten een knop indrukken als een kikker op hetzelfde waterlelieblad landt als daarvoor.

Verstrooiing leren buitensluiten

Hoe precies werden de hersenen slimmer? Het lijkt alsof de training het vermogen vergroot verstrooiende informatie buiten te sluiten. Naarmate de training voortduurde, werden de breingedeeltes passiever. Alsof ze efficiënter werden in het functioneren. In aangrenzende hersendelen werd de doorbloeding sterker dan voorheen. Er ging dus meer zuurstof naar ‘relaxter’ hersenen. Slimmere, maar dus ook gezonder hersenen. Dit soort training bleek erg goed te werken bij kinderen met ADHD. Na drie weken stuiterden ze stukken minder, en ook hun IQ nam toe. Volwassenen merkten dat ze beter werden in bepaalde taken: Een van hen kon voortaan meer zetten vooruit denken in het schaken, een ander kon gemakkelijker muziek lezen tijdens het pianospelen.

Muziekonderwijs helpt

Anders gezegd: het korte termijngeheugen verbeterde sterk. Dit geheugen houdt vitale informatie direct beschikbaar voor het oplossen van problemen. Hoofdrekenen zou zonder dit geheugen niet mogelijk zijn. Het trainen ervan leidt tot hogere intelligentiescores, of je nu kind of volwassen bent In de laatste 10 jaar zijn er vele soortgelijke resultaten geboekt, bij veel meer mensen. Aandachttraining bij kinderen leidt tot hogere IQ’s. Muziekonderwijs helpt ook. Vooral kinderen uit kansarme milieus konden met training hun IQ-scores verbeteren: 13 punten na maar 20 uur bord- en kaartspelen die hun denkvermogen bevorderen.

Dus intelligentie mag erfelijk zijn, het potentieel kan met oefeningen wel veel vollediger worden benut en de intelligentie kan dus flink worden aangescherpt. Hoe lang het effect duurt, weten we nog niet, en lespakketten voor scholen die dit trainen moeten nog gemaakt worden. Maar mensen iets slimmer maken dan ze zijn, behoort nu serieus tot de mogelijkheden. Het zal voor de vele ambitieuze mensen die er zijn, zeker bijdragen aan hun geluk en gezondheid.

Bron: Scientific American

(Dit bericht werd op 20 september 2012 ook geplaatst op hetkanWel)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Onderzoek: zo kunt u zich een hoger IQ aanmeten

  1. natuurfreak zegt:

    Dat klopt blijkbaar waar ik ken mensen die bepaalde oefeningen herhaalden en bij nieuwe test betyerte scores haalden.Maar men moet het ook gebruiken .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.