De beste plek om uit te checken en op te laden

(Door Frank Flippo)

Altijd online moeten zijn: een straf die mensen zichzelf opleggen. De online wereld is verleidelijk en steeds meer mensen zijn verslaafd aan chatten, tweeten, surfen en emailen. Dat is leuk, maar te veel ervan kan je depressief maken en overmatig zorgelijk. Het kan zelfs je geheugen aantasten en andere functies van je verstand. Jezelf vrijwillig een rantsoen opleggen van ‘niet meer dan zoveel uur per dag’ blijkt voor veel mensen lastig te realiseren. En niet iedereen heeft zin in boeken lezen of tuinieren. Maar wat dacht je van het theater? Podiumkunsten bieden een krachtig tegengif bij‘vierkante ogen.’

Beethoven

Stel, je bezoekt een concert waarin een orkest een symfonie van Beethoven uitvoert. Dat is niet te vergelijken met hem thuis beluisteren. Beethoven schreef zijn symfonieën 200 jaar geleden, maar vanavond wordt hij noot voor noot, van ogenblik naar ogenblik opnieuw tot leven gebracht. Dat doen levende mensen die op echte instrumenten spelen. En het gebeurt allemaal nu, waar jij bij bent. Een unieke, eenmalige gebeurtenis.

Een uitvoering is een kunstwerk op zichzelf. We zijn erbij terwijl kunst wordt geschapen en je bent als toeschouwer ook deelnemer. De artiest moet ons laten voelen wat hij overbreng en als het goed is, slaagt hij daarin en voelen wij ons erin meegenomen. Ontbreekt dit gevoel, dan is de voorstelling communicatief gesproken mislukt. Het ene publiek is het andere niet: het kan gemakkelijk zijn, maar ook onverschillig of zelfs vijandig. Op subtiele wijze maakt het publiek zijn betrokkenheid kenbaar. Die boodschap beïnvloedt de kwaliteit wat je te zien krijgt. Toeschouwers communiceren ook met elkaar. Het besef iets onherhaalbaars met elkaar te delen op die avond, is deel van de kick. Dat maakt het zo ongenietbaar als iemand tijdens een voorstelling een telefoongesprek zit te voeren.

Online onmogelijk

Tijdens een voorstelling ontmoeten we een levend kunstwerk dat nu verschijnt en zo meteen voor eeuwig is verdwenen. Wij weten dat we iets bijzonders delen. Onze aandachtige betrokkenheid maakt een livevoorstelling tot een rijke ervaring. Die geeft je meer dan af en toe even je computer uitzetten. Podiumkunsten bijwonen staat haaks op de gejaagde, onophoudelijke, in wezen eenzame ‘ratrace’ van het voortdurend online zijn. Het is een intensieve ervaring van een totaal andere orde. In een theaterzaal heb je heel anders contact met elkaar dan via je iPhone. Het is ook een ervaring die online niet mogelijk is.

Bron: Huffington Post

(deze blogpost werd op 20 augustus ook gepubliceerd op hetkanWel

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De beste plek om uit te checken en op te laden

  1. natuurfreak zegt:

    Je hebt volkomen gelijk.Ik doe ook veel andere dingen.Ik hoef niet zo nodig altijd online maar voor velen is dit echte verslaving geworden en zijn contacten met echte mensen ook niet zo normaal meer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.