Hoge bomen verlagen de criminaliteit

Bomen remmen de misdaad. Dat is de opzienbarende uitkomst van onderzoeken in de Amerikaanse steden Portland, en Baltimore. Austin Troy van de universiteit van Vermont onderzocht de relatie tussen bomenrijkdom in stadswijken en criminaliteit. Zijn conclusie: 10 % meer bomen betekent een criminaliteitsdaling van ruwweg 12 %.

Gaan bomen en lage criminaliteit samen omdat in rijke buurten nu eenmaal veel bomen groeien? Zo simpel ligt het niet. Het onderzoek neemt effecten van inkomen, leeftijd en etnische afkomst mee, net als de effecten van landelijkheid en bevolkingsdichtheid. Als je dat allemaal wegstreept, blijft het misdaadverlagende effect van ‘puur bomen’ overeind. Minder berovingen, inbraken, diefstal en schietincidenten? In boomrijke buurten gebeuren ze minder. En dat komt door de bomen.

Struiken versus hoge bomen

De discussie ‘groen en misdaad’ is al oud. Rond 1992 stelden onderzoekers juist dat groen misdaad aanmoedigt, Denk aan engerds in de bosjes. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. ‘Baltimore’ had namelijk één uitzondering: braakliggende terreinen tussen woonwijken en industriegebieden. Daar nam de misdaad juist toe met groen. Austin Troy vermoedt dat daar vooral struikgewas groeit, geen majestueuze bomen. En juist bomen blijken dat mooie effect te hebben, ontdekte bosonderzoeker Geoffrey Donovan. Aan mooie, hoge bomen zie je dat een buurt goed wordt onderhouden. In zo’n omgeving verblijven mensen graag. En die geeft het signaal dat bijvoorbeeld hondenuitlaters en recreanten op bankjes meekijken. “Als misdadiger wil ik daar niet rondlopen’ zegt Troy.

Politie

In toekomstig onderzoek willen Troy en zijn collega’s de effecten van verschillende types begroeiing uitfilteren. Voor het moment zeggen ze: de politie kan boomaanplant stimuleren als vorm van misdaadbestrijding.” De onderzoekers vinden dat ook stadsplanners dit effect kunnen meenemen. Mensen in boomrijke wijken zijn vaak fitter, gelukkiger en productiever. Verder werken bomen remmend op veel allergieën en bevorderen ze de mentale gezondheid van mensen die er in de buurt wonen. Nu dus ook blijkt dat ze misdadigers afschrikken, wordt de lijst met voordelen nog langer. Waarom planten we er niet meer in wijken met lagere inkomens?

Bronnen: Grist, Treehugger

Lees ook

De man die bomen plantte; een blauwdruk voor vergroening

Monumentale bomen en meer

Over bomen en mensen

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Overig, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoge bomen verlagen de criminaliteit

  1. natuurfreak zegt:

    Ik geloof er in..dus gauw overal meer bomen..goed voor mens en dier en dus slecht voor de misdaad

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.