De vloek der paarden en de woeste zee

(door Frank Flippo)

Rond 1859 was er geen houden meer aan op het laaggelegen veen van Schokland. Zo ver was het afgekalfd, dat de huizen het ternauwernood meer hielden. De koning liet alle inwoners evacueren en het eiland werd prijsgegeven aan de golven. Na het gereedkomen van de Noordoostpolder, in 1939, ontstond uit de restanten van Schokland een ‘museumeiland op het droge’. Harry Mulisch schreef in 1957 een kort verhaal, ‘De vloek der paarden,’ een gefingeerd verslag van de ondergang, met langzaam verzinkende, mummelende schipperslui; Schoklanders die de golven gaandeweg boven zich zien sluiten. November 2008 telde Schokland, na een lange periode zonder bewoning, weer vier huishoudens. Tegenwoordig mag het zich het nieuwste dorp van Nederland noemen. Loop in gedachten mee. (PDF is als artikel gepubliceerd in Te Voet, november 1997)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Folklore, Reisverhalen, Wandelen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.