Wie kent nog de Rutgershuizen?

(Door Frank Flippo)

In de jaren zeventig waren het populaire consultatiebureaus voor anticonceptie. Rond de eeuwwisseling verdwenen zij weer vrij geruisloos. Dit kleine portret toont de zwanenzang van een eerst verguisde, daarna zeer gewaardeerde en vervolgens vergeten instelling. Het voorbeeld in deze tekst is het Rutgershuis in Utrecht dat op 1 januari 2002 definitief zijn deuren sloot. Oorspronkelijk gepubliceerd in Ons Utrecht.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, Overig en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wie kent nog de Rutgershuizen?

 1. willem zegt:

  als dat het symbool is van de teloorgang van onze normen en waarden is het een goed iets dat ze verdwenen zijn daar wij op het normvlak zeer arm geworden zijn

  in licht liefde en vrede

  Like

  • zilvervis zegt:

   Een meisje van zeventien met buikpijn, dat twijfelt of ze zwanger is, of een SOA vreest, kan nu alleen bij de huisarts terecht voor advies. Terwijl ze zich bij zulke delicate kwesties prettiger zou voelen bij een anonieme deskundige. De Rutgershuizen voorzagen hierin. Dat de financiering is teruggedraaid, betekent wat mij betreft een stap terug richting de donkere middeleeuwen. Uw opmerking doet mij denken aan soortgelijke die de paus af en toe te berde brengt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.