In het woud van Doornroosje

(Door Frank Flippo)

‘Daar staan Europa’s dikste eiken’ was het antwoord van boomspecialist Bert Maes toen ik hem vertelde van mijn bezoek aan de magische ommuurde tuin bij de Sababurg in Hessen. In de Dertigjarige Oorlog (1618−1648) werd de Sababurg in 1628 door katholieke troepen onder veldmaarschalk Tilly bezet en zwaar beschadigd. Daarna verviel het slot in een wild-romantisch overwoekerde staat, waarin zich volgens de gebroeders Grimm het Doornroosjeverhaal afgespeeld moet hebben. Het raakte sindsdien bekend als Kasteel van Doornroosje. Net als in het sprookje, was het slot tussen 1571 en 1591 omgeven door een 5 kilometer lange en drie meter hoge doornhaag, bedoeld om het eigen vee te beschermen tegen wilde dieren.  Pas in 1651 werd het slot weer hersteld, met een beetje goede wil maakt een verteller van die 23, het mooie ronde getal van honderd jaar. De Solling en het Reinhardtswald, in de directe omgeving van de Sababurg, behoren tot de grootste bossen van Noord-Duitsland. De prachtige bossen zijn met beken doorsneden. Drie dagen dwalen door een Duits oerwoud.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Literaire onderwerpen, Reisverhalen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.