De Zak van Sittard

(Door Frank Flippo)

Zo zag Gerardus Mercator (1512-1594), de eerste echte kaartenmaker, het Noordpoolgebied. Zijn ouders kwamen uit Gangelt in het toenmalige Hertogdom Gulik. Gangelt ligt nu in de Selfkant of Zak van Sittard, een glooiend gebied met bossen, beekjes en kalme dorpjes, het hoofdonderwerp van dit artikel. In 1949 werd de ‘Selfkant’ ingelijfd bij Nederland als herstelbetaling voor onze oorlogsschade. Veertien jaar later keerde het terug in de Duitse moederschoot en zo raakte het voor Nederlanders weer wat in het vergeetboek. Onterecht, want het is er nog altijd prima wandelen. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. (Oorspronkelijk gepubliceerd in Te Voet)

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Reisverhalen, Wandelen, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.